Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Bruiklenen voor tentoonstelling Gouden Koets

Nieuwsbericht toezicht

Gepubliceerd: 10 augustus 2021

Munten uit 1898 die koningin Wilhelmina afbeelden

DNB beheert de Nationale Numismatische Collectie (NNC) en heeft zestien objecten in tijdelijke bruikleen gegeven voor de tentoonstelling De Gouden koets in het Amsterdam Museum.

De munten uit o.a. 1898 die koningin Wilhelmina afbeelden, zijn geselecteerd door het museum om de bijdragen van het Amsterdamse volk aan de totstandkoming van de Gouden Koets te visualiseren.

 ‘Kwartjeswagen’

De Gouden Koets werd via een inzamelingsactie door het Amsterdamse volk gefinancierd met de intentie het te schenken tijdens de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898. Door de bijdragen van de Amsterdammers werd de koets ook wel ‘de kwartjeswagen’ genoemd. In totaal was er 12.000 gulden nodig om de koets te financieren.

Bruiklenen

De NNC ontvangt meerdere kort- en langdurige bruikleen aanvragen van culturele instellingen per jaar. Momenteel ligt één object, een brandijzer van de West-Indische Compagnie, tentoongesteld in het Rijksmuseum voor de tentoonstelling Slavernij en zijn er langdurige bruiklenen te vinden in onder meer het Rijksmuseum voor Oudheden, Paleis het Loo en het Allard Pierson Museum. 

Online database

Via de online database van de NNC.  zijn foto’s van objecten eenvoudig te vinden voor culturele instellingen en andere geïnteresseerden. De database wordt voortdurend aangevuld doordat De Nederlandsche Bank bezig is met een digitaliseringsproject.

Benieuwd geworden naar de objecten in de tentoonstelling?

De tentoonstelling is van 18 juni 2021 t/m 27 februari 2022 te zien in het Amsterdam Museum. Voor meer informatie over de werkzaamheden van de NNC, bezoek onze vernieuwde website.

Ontdek gerelateerde artikelen