Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

EIOPA stresstest 2021 gelanceerd

Nieuwsbericht toezicht

Gepubliceerd: 14 mei 2021

DNB Toorop

Op vrijdag 7 mei is de EIOPA stresstest officieel van start gegaan. Doel van de exercitie is om vanuit micro-prudentieel oogpunt de veerkracht van verzekeraars tegen verzekeringstechnische en marktrisico’s te testen en aanvullend om vanuit macroprudentieel toezicht kwetsbaarheden in de verzekeringssector te identificeren.

Aan de stresstest nemen een vijftal Nederlandse verzekeringsgroepen deel. De entiteiten zijn geselecteerd op basis van marktdekking en bedrijfsactiviteiten (leven- en niet-levenbedrijf). In totaal vertegenwoordigt de selectie ruim 90% van de Nederlandse verzekeringsgroepen op basis van de totale activa onder Solvency II.

De huidige stresstest richt zich op een langdurig COVID-19-scenario in een "lager voor langer" renteklimaat. Het scenario zal de impact beoordelen van de economische gevolgen van de COVID-19 pandemie, die het vertrouwen wereldwijd aantasten en de economische krimp verlengen. Het stresstestpakket inclusief aanvullende achtergrondinformatie is terug te vinden op de website van EIOPA.

Op dit moment is het Q&A proces in volle gang om waar nodig extra toelichting bij het stresstest pakket te bieden. Naar verwachting worden de resultaten van de stresstest in december van dit jaar gepubliceerd.

Ontdek gerelateerde artikelen