Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Het Euroysteem heeft de onderzoeksfase voor de digitale Euro gestart

Nieuwsbericht toezicht

Gepubliceerd: 15 december 2021

De ECB in Frankfurt met het eurologo in het midden

Na de succesvolle afronding van de experimentenfase heeft de ECB Governing Council besloten om vanaf 1 oktober de onderzoeksfase van twee jaar te starten. DNB levert in ECB-verband een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van de digitale euro.

De onderzoeksfase gaat twee jaar duren
In deze twee jaar moeten de belangrijkste vragen rond ontwerp en verspreiding worden beantwoord. In de onderzoeksfase worden de gebruiksmogelijkheden onderzocht die een digitale euro moet bieden en die prioriteit moeten krijgen, zodat de digitale munt wordt wat hij moet worden: een risicovrije, toegankelijke en efficiënte vorm van digitaal-centralebankgeld. Tijdens de onderzoeksfase concentreert het Eurosysteem zich op een functioneel ontwerp dat uitgaat van de behoeften van de gebruikers. In deze fase wordt er gekeken naar welke betaalopties de digitale euro moet bieden, hoe de digitale euro kan worden aangeboden en wat het business model van de digitale euro kan worden. Ook wordt in deze fase onder andere bepaald hoe in het ontwerp en de toepassingsregels financiële stabiliteitsrisico’s kunnen worden voorkomen, en de privacy van de gebruikers kan worden gewaarborgd.

Hiermee is beslist nog geen besluit genomen over de eventuele invoering van een digitale euro
Het nemen van deze beslissing volgt later pas. Een digitale euro is in elk geval een aanvulling op contant geld, geen vervanging ervan. Tijdens het onderzoek zal ook duidelijk worden op welke punten het wetgevend kader van de EU eventueel gewijzigd moet worden. De ECB onderhoudt gedurende de hele onderzoeksfase contact met het Europees Parlement en andere Europese beleidsmakers.

DNB en de andere Europese centrale banken zijn nauw betrokken bij de onderzoeksfase
Aanvullend nemen de centrale banken de communicatie ter hand naar de betrokken nationale stakeholders.

Ontdek gerelateerde artikelen