Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Publiek vertrouwen slechts deels immuun voor de COVID-19 pandemie

Gepubliceerd: 15 december 2021

Corona anderhalve meter

Uit de DNB Working Paper Has the COVID-19 pandemic affected public trust? Evidence for the US and the Netherlands van augustus 2021 komt naar voren dat de pandemie niet veel effect heeft op het vertrouwen van het publiek in banken en verzekeraars, maar wel op het vertrouwen in BigTechs en het vertrouwen in de medemens.

Publiek vertrouwen in banken, verzekeraars, BigTechs en de medemens is belangrijk. Het is cruciaal voor de adoptie van financiële producten en diensten. Bovendien kan een laag vertrouwen in financiële instellingen de financiële stabiliteit ondermijnen. Vooral in turbulente tijden is publiek vertrouwen belangrijk. Er is echter weinig bekend over de impact van de COVID-19 pandemie op publiek vertrouwen. Op basis van twee grootschalige enquêtes onder huishoudens in de VS en Nederland, werpt DNB-onderzoek licht op dit onderwerp. De resultaten suggereren dat de pandemie niet veel effect heeft gehad op het vertrouwen in banken en verzekeraars. Het vertrouwen in BigTechs en het vertrouwen in de medemens daalden daarentegen wel, vooral in de VS.

Vertrouwen in BigTechs is laag

Het vertrouwen in BigTechs is lager dan het vertrouwen in banken, verzekeraars en de medemens (het vertrouwen in andere mensen wordt vaak aangeduid met generalized trust). Slechts 26% van de Amerikanen en 22% van de Nederlanders hebben tamelijk veel of heel veel vertrouwen in BigTechs. De rest heeft niet zo veel of helemaal geen vertrouwen. Amerikanen hebben het meeste vertrouwen in banken. 63% van hen heeft vertrouwen in banken, terwijl minder Amerikanen vertrouwen hebben in de medemens en in verzekeraars. In Nederland staat het vertrouwen in andere mensen op de eerste plek. 77% van de Nederlanders heeft vertrouwen in de medemens.

Vertrouwen slechts deels immuun

De COVID-19 pandemie heeft het vertrouwen in BigTechs en de medemens verminderd, vooral in de VS. Het vertrouwen in BigTechs daalde bij 33% van de Amerikanen en 19% van de Nederlanders. Het aandeel mensen dat een toename van het vertrouwen ervoer is veel kleiner. In zowel de VS als Nederland heeft de pandemie nauwelijks effect gehad op het vertrouwen in financiële instellingen.

Mensen met een slechte gezondheid hebben minder vertrouwen

Voor beide landen vinden we bewijs dat mensen met een slechte gezondheid minder vertrouwen hebben dan gezonde mensen en dat het vertrouwen van mensen met een zwakke gezondheid het sterkst is geraakt door de pandemie. De relatie tussen diverse andere persoonskenmerken en vertrouwen verschilt tussen de VS en Nederland. Zo hebben Amerikaanse mannen minder vertrouwen in de medemens, banken, verzekeraars en BigTechs dan Amerikaanse vrouwen. Het verschil tussen mannen en vrouwen is het grootst bij vertrouwen in BigTechs. In Nederland is er alleen een man-vrouw verschil bij vertrouwen in de medemens en vertrouwen in BigTechs.

Verder lezen?

Zie DNB Working Paper Has the COVID-19 pandemic affected public trust? Evidence for the US and the Netherlands dat geschreven is door Carin van der Cruijsen, Jakob de Haan en Nicole Jonker.

Ontdek gerelateerde artikelen