Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Publieke consultatie CBDC

Nieuwsbericht toezicht

Gepubliceerd: 31 maart 2021

ECB gebouw van buitenaf

Op 12 oktober 2020 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) een vragenlijst op haar website geplaatst over de digitale euro ter publieke consultatie. Deze eindigde met een record aantal antwoorden. Ongeveer 5% van de antwoorden kwam uit Nederland. Daarmee behoort Nederland tot de top 4 van meeste antwoorden per land.

De publieke consultatie is geen representatief onderzoek, maar het hoge aantal antwoorden laat wel zien dat zowel burgers, bedrijven en belanghebbenden graag meedenken over de visie van de digitale euro. In Nederland hebben 405 burgers en 39 professionele partijen gereageerd op de vragenlijst. Dit helpt het Eurosysteem om een beter inzicht te krijgen in de gebruikers vereisten, de rol van private partijen, functionaliteiten, en interoperabiliteit.

DNB is nauw betrokken bij het analyseren van de 8.221 antwoorden. Een initiële analyse laat zien dat privacy het meest genoemd wordt als belangrijk aspect bij de inrichting van een digitale euro, gevolgd door veiligheid en pan-Europees bereik. Naar verwachting zal de ECB in de lente een uitgebreide analyse publiceren van de uitkomsten. Medio 2021 beslissen de centrale banken gezamenlijk in Eurosysteem verband of wordt doorgaan met een verdere onderzoeksfase naar de vereisten en vormgeving van een digitale euro. De inzichten die zijn verkregen tijdens de publieke consultatie spelen een belangrijke rol in dit besluit.

Voor meer informatie over de digitale euro, bezoek de ECB website.

Ontdek gerelateerde artikelen