Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Bazelse standaardzetter consulteert publicatievereisten over klimaatrisico’s

Nieuwsbericht toezicht

De mondiale standaardzetter voor banken, het Bazels Comité voor bankentoezicht (BCBS), heeft op 29 november een consultatiedocument gepubliceerd over publicatievereisten (disclosures) ten aanzien van klimaatgerelateerde financiële risico’s. Geïnteresseerden kunnen tot 29 februari 2024 op deze consultatie reageren.

Gepubliceerd: 30 november 2023

BIS, Basel

Drie pijlers

De consultatie van publicatievereisten is onderdeel van de holistische aanpak van klimaatrisico’s in het bankensysteem door de BCBS. Dit betekent dat de BCBS werkt aan verbeteringen in alle drie de pijlers van het prudentieel raamwerk (regelgeving, toezicht en disclosure). Het voorstel bevat zowel kwalitatieve als kwantitatieve disclosures en de voorgestelde implementatiedatum is 1 januari 2026. 

Finaal raamwerk

De consultatiereacties zullen de BCBS helpen bij het uitwerken van een finaal disclosure raamwerk voor klimaat-gerelateerde risico’s. Dit raamwerk zal vervolgens op Europees niveau geïmplementeerd worden, waarbij bijv. bezien zal worden of er aanpassingen nodig zijn in de EBA standaarden over ESG disclosures.

Ontdek gerelateerde artikelen