Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Kom naar de digitale demo Kwalitatieve Uitvragen 2023

Nieuwsbericht toezicht

Gepubliceerd: 14 maart 2023

Computerscherm

[Dit bericht is eerder deze maand gestuurd en is inmiddels niet meer actueel. Wilt u deze nieuwsberichten van DNB direct ontvangen, in plaats van eens per maand? Klik dan op ‘lees meer’] Op 21 maart geeft DNB een online demo over de nieuwe dienst Kwalitatieve Uitvragen.

Directe mailservice

U kunt zelf kiezen of u deze nieuwsberichten direct, wekelijks of maandelijks ontvangt. U kunt de frequentie wijzigen: in de mail waarin u dit bericht heeft gekregen, bij ‘Wilt u uw gegevens wijzigen?

Vanaf begin april worden voor verschillende sectoren de jaarlijkse kwalitatieve uitvragen beschikbaar gesteld. Dit jaar verloopt de uitvraag via de ‘dienst Kwalitatieve Uitvragen’. Dit is een nieuwe dienst die ontwikkeld is naar aanleiding van feedback van instellingen onder toezicht. Vorig jaar is deze nieuwe manier van uitvragen al als pilot toegepast bij de sectorbrede uitvraag Informatiebeveiliging (SBA-IB) voor de pensioenfondsen, PUO’s en verzekeraars en de Integriteitsuitvraag voor verzekeraars. De feedback uit deze pilot was positief. Daarom zet DNB dit jaar de dienst breed in voor kwalitatieve uitvragen vanuit Toezicht. 

Voordelen 

De nieuwe manier van aanleveren  heeft een aantal voordelen. 

  • De uitvragen zijn eenvoudig terug te vinden in Mijn DNB.
  • De digitale formulieren zijn gebruiksvriendelijker dan de eerder gebruikte Excel-bestanden,  waarbij het invullen bijvoorbeeld wordt ondersteund door toelichtingen en checks in het formulier.
  • U kunt nu samen met collega’s werken aan een uitvraag, ook met collega’s die niet over eHerkenning beschikken.
  • De dienst voorziet in de mogelijkheid om bij bepaalde vragen antwoorden uit eerdere uitvragen te tonen.

Wat verandert er? 

Het nieuwe Mijn DNB portaal wordt zo veel mogelijk de plek waar communicatie tussen uw instelling en DNB verloopt. Binnen dit portaal zijn diverse diensten terug te vinden, waaronder de Dienst Kwalitatieve Uitvragen. DNB wil deze dienst in toenemende mate gebruiken voor kwalitatieve uitvragen in plaats van Excel-bestanden. 

Minimaal één persoon heeft eHerkenning nodig met een machtiging voor ‘DNB Rapportages’ om de uitvragen in te kunnen vullen. 

Hoe kom ik meer te weten over Dienst Kwalitatieve Uitvragen? 

Op 21-03-2023 van 16:00 tot 17:00 uur organiseert DNB een demo. Tijdens deze demo laten we zien hoe Dienst Kwalitatieve Uitvragen werkt en vertellen we waarom we deze nieuwe tool ontwikkeld hebben. Daarnaast is een aantal sectorspecifieke demo’s gepland. Aanmelden kan via deze link.

Welke vragenlijsten betreft het precies?  

In de dienst zijn alle kwalitatieve vragenlijsten opgenomen. U ziet alléén die vragenlijst(en) die op uw instelling van toepassing is (zijn).