Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

TRANSITIENIEUWS - Waar gaat DNB op letten in de transitiefase?

Nieuwsbericht toezicht

Gepubliceerd: 12 april 2023

Pensioentransitie

De pensioensector is zich aan het voorbereiden op de toekomstige transitie naar een nieuw pensioenstelsel. In de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel ziet DNB voor elke pensioenuitvoerder vier fasen:

  1. voorbereiden
  2. beoordelen definitieve besluitvorming
  3. monitoren implementatie en
  4. toezien op de nieuwe regeling.

We hebben een visualisatie gemaakt waarop een zee te zien is met schepen die door een sluis moeten. DNB is de sluiswachter en ziet erop toe dat de schepen veilig door de sluis gaan, oftewel dat pensioenuitvoerders een evenwichtige en beheerste transitie doormaken.

Cindy van Oorschot:

“Op dit moment zitten alle pensioenfondsen in de voorbereidingsfase. Dat houdt in ieder pensioenfonds op zijn eigen tempo naar de sluis vaart, al is er natuurlijk wel een moment dat alle pensioenfondsen moeten zijn ingevaren. En dat is 1 januari 2027. Sommige fondsen maken zich nu al klaar om voor de sluis te gaan liggen (…). En dat is spannend, zowel voor ons als voor de pensioenfondsen. Om die reden is het van belang dat wij elkaar de komende tijd goed blijven opzoeken.”

Transitie: waar gaat de toezichthouder op letten?

In de video vertellen Cindy van Oorschot (divisiedirecteur Toezicht Pensioenfondsen), Janko Gorter (afdelingshoofd Accounttoezicht Pensioenfondsen) en Hans de Boer (Afdelingshoofd Toezicht Invaarbesluiten) over wat de sector van DNB kan verwachten.