In totaal hebben 52 van de 78 instellingen een terugkoppeling van DNB ontvangen met een verzoek om nadere verduidelijking van de ingeleverde data. In 38 gevallen bleek een herrapportage nodig.
Vaak voorkomende fouten in financiële rapportage
Onderstaande punten zijn de meest voorkomende fouten die hebben geleid tot een herrapportage:
- Het niet invullen van herstel- en exit-triggers
- Het niet invullen van off-balance sheet posities
- Een onjuiste berekening van het betaalvolume
- Het niet actualiseren van belangrijke datapunten
- Onjuiste berekening van het toetsingsvermogen
Te laat aanleveren
Enkele instellingen hebben de financiële rapportage te laat aangeleverd. Bij het herhaaldelijk te laat, gedeeltelijk of in het geheel niet verstrekken van een rapportage legt DNB in beginsel een bestuurlijke boete op. Onder herhaaldelijk wordt verstaan: binnen een aaneengesloten periode van 13 maanden tweemaal te laat, gedeeltelijk of in het geheel niet verstrekken van een rapportage.
Data-gedreven toezicht
DNB gebruikt de door instellingen overhandigde rapportages intensief in het toezicht en hecht veel waarde aan de kwaliteit van de financiële rapportages. Gezien de significante hoeveelheid noodzakelijke herrapportages zullen wij het thematisch onderzoek naar de datakwaliteit bij de volgende financiële rapportage herhalen. De deadline voor het aanleveren van de volgende financiële rapportage is 11 augustus 2023. Daarnaast moet de jaarrekening binnen zes maanden na afloop van het boekjaar worden aangeleverd. Voor de meeste instellingen betekent dit uiterlijk 30 juni 2023.
Extra guidance
Om veel gemaakte fouten te voorkomen, zal DNB daarnaast de handleiding van de financiële rapportage verder verduidelijken. Er komt extra toelichting ter voorkoming van vaak gemaakte fouten zoals hierboven benoemd. Heeft u feedback op de handleiding? Dan kunt u dat mailen naar infobetaalinstelling@dnb.nl.