Op 14 oktober 2024 heeft de Minister van SZW laten weten (zie nieuwsbericht) voornemens te zijn om de transitiemijlpaal voor het implementatieplan aan te passen voor fondsen die later dan 1 juli 2026 invaren: “Het kabinet wil na advies van de regeringscommissaris transitie pensioenen de sector meer maatwerk bieden om daarmee de werkzaamheden van de sector beter te spreiden. De nieuwe deadline waarop het implementatieplan moet zijn ingediend bij DNB wordt afhankelijk van de voorgenomen transitiedatum van het fonds. Gekozen is voor een termijn van 12 maanden. Dit betekent dat het implementatieplan uiterlijk 12 maanden voorafgaand aan de transitiedatum moet zijn ingediend.”
Met pensioenfondsen die gebruik willen maken van het transitie-ftk zal op soortgelijke wijze rekening gehouden worden, aangezien in het wettelijke kader het tijdig indienen van het implementatieplan gekoppeld is aan het gebruik kunnen maken van het transitie-ftk.
Leren van eerdere ervaringen
In de Kamerbrief geeft de Minister meer achtergrond bij zijn voornemen: “Pensioenfondsen die in 2027 invaren kunnen namelijk meer tijd nemen om de plannen af te ronden, waardoor de piekbelasting van de in 2026 invarende pensioenfondsen beter behandelbaar wordt voor de ketenpartners, waar ook de pensioenfondsen die later willen invaren profijt van zullen hebben. Dit komt de uitvoering en daarmee de deelnemers ten goede. De adviseurs die pensioenfondsen ondersteunen kunnen met deze methode focus aanbrengen op de pensioenfondsen die eerder invaren, omdat andere pensioenfondsen later in het proces volgen. Hierdoor wordt het beter mogelijk om te leren van eerdere ervaringen in de pensioensector.”
Mocht het bovenstaande tot vragen en/of een aanpassing van de transitieplanning leiden, dan kan het pensioenfonds contact opnemen met de accounttoezichthouder.