Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Wat betekenen de sancties tegen de Russische centrale bank?

Achtergrond

De Europese Unie heeft op 28 februari sancties tegen de Russische centrale bank ingesteld. Hierdoor kan de Russische centrale bank niet meer bij haar tegoeden bij private instellingen en centrale banken in de Europese unie. Ook andere landen hebben zulke sancties tegen Rusland ingesteld. Hoe werken die sancties en wat zijn de gevolgen ervan?

Gepubliceerd: 28 februari 2022

Mensen lopen langs wisselkoers kantoor

Eerst even wat achtergrond. Centrale banken hebben rekeningen bij centrale banken in andere landen en soms ook bij private financiële instellingen. Op die rekeningen staan geld en waardepapier in de valuta van het land waar die centrale bank of private instelling is gevestigd. Zo staan de euro’s van de Amerikaanse centrale bank bij één of meerdere centrale banken in de eurozone. En omgekeerd houden Europese centrale banken dollars in Amerika aan. Het is dus zeer gebruikelijk dat centrale banken in de wereld onderling rekeningen aanhouden in elkaars valuta.

Waarom houden centrale banken ook andere valuta aan?

Een belangrijk doel van het aanhouden van vreemde valuta is de koers van de eigen valuta stabiel te houden. Centrale banken waarborgen dit bijvoorbeeld door hun munt te verkopen tegen andere valuta, of die juist aan te kopen. Een ander doel van het aanhouden van vreemde valuta is om betalingen tussen de verschillende landen, die in verschillende valuta plaatsvinden, soepel te laten verlopen. Tot slot kan een centrale bank de desbetreffende valuta in geval van nood aan banken in eigen land uitlenen.

Hoe zit het met de rekeningen van de Russische centrale bank?

De Russische centrale bank heeft ook reserves in euro’s en Amerikaanse dollars. Die staan dus direct of indirect bij centrale banken en/of private instellingen in de Verenigde Staten en de eurozone.

Waar zijn de sancties tegen de Russische centrale bank op gericht?

De sancties zijn erop gericht om de toegang van de Russische centrale bank tot dat geld af te snijden. Dat heeft grote gevolgen voor de Russische centrale bank. Want als zij niet meer bij haar dollars in de Verenigde Staten kan, of bij haar euro’s in Europa, worden internationale betalingen moeilijker. Ook kan ze Russische banken niet voorzien van deze valuta in tijden van nood. Daarbij wordt het voor de Russische centrale bank moeilijk om de Russische munt, de roebel, stabiel te houden. Een munt die niet stabiel is, kan snel minder waard worden. En dat kan betekenen dat Russen hun koopkracht en vermogen zien slinken, omdat geïmporteerde goederen en daarmee dus bijvoorbeeld hun boodschappen duurder worden.

Meer informatie

Meer weten over de sancties tegen Rusland en hoe ze werken? Lees ook:

Ontdek gerelateerde artikelen