Wat merken we in 2023 van de inflatiebestrijding van centrale banken?
De ECB is in 2023 doorgegaan met het verhogen van de rente. In maart staat de depositorente inmiddels op 3%. Die hogere rente is nodig om de inflatie omlaag te krijgen en raakt burgers, bedrijven, de overheid en centrale banken op verschillende manieren.
Banken moeten zich instellen op de hogere rente
Na een lange periode met een lage rente waarin geld gratis was, moeten financiële instellingen zich nu instellen op een wereld met een positieve rente. Doorgaans hebben banken daar voordeel van. Maar banken met een slecht risicobeheer kunnen, zoals we hebben gezien in de VS en Zwitserland, in de problemen komen. Dit is niet goed voor het vertrouwen in de sector. Maar de situatie is nu heel anders dan tijdens de financiële crisis. Banken hebben grotere reserves en zijn beter voorbereid op lastige omstandigheden.
Hogere rente doet huizenprijzen dalen
De 10-jaars hypotheekrente (met Nationale Hypotheek Garantie) steeg in 2022 van 0,9% naar 3,9%. Dat betekende een kentering voor de oververhitte woningmarkt. Dit en de toegenomen onzekerheid en de afkoelende economie zorgden ervoor dat de huizenprijzen vanaf medio 2022 maandelijks daalden. Dit leidde niet meteen tot problemen. Dit komt onder meer doordat de banken goede reserves hadden aangelegd en omdat er tegenwoordig minder aflossingsvrije hypotheken worden verstrekt. Hierdoor staan huizen bij een prijsdaling minder snel “onder water”. Het betekent overigens ook nog niet dat het makkelijk is geworden voor starters om een huis te kopen; het financieren van een hypotheek is voor hen lastiger geworden. En er is nog steeds een tekort aan woningen.
Hogere rente zorgt voor hogere dekkingsgraad pensioenfondsen
De hogere rente leidde bij de pensioenfondsen tot een hogere dekkingsgraad. Hoewel de aandelenbeurzen onder invloed van inflatie en rente wereldwijd slecht presteerden, bedroeg het hoogtepunt in 2022 toch ongeveer 120%. Mede hierdoor konden pensioenfondsen voor het eerst sinds lange tijd weer indexeren; positief voor de koopkracht van ouderen.
Hogere rente vraagt om voldoende buffers op de begroting
Net als bij een huishouden, kunnen rentelasten van leningen uit het verleden een land lang achtervolgen. De oplopende rente betekent dat ook voor de overheid lenen duurder is geworden. Het is dus belangrijk dat de overheid terugkeert naar een financieel beleid waarbij hogere uitgaven elders op de begroting gecompenseerd worden. Dit is ook nodig gezien de grote uitdagingen waar we voor staan zoals de klimaattransitie, de vergrijzing en de noodzaak van het creëren van buffers om toekomstige schokken te kunnen opvangen.
Hogere rente leidt tot verlies DNB
De hogere rente zorgt ervoor dat DNB meer rente betaalt op de tegoeden die commerciële banken bij DNB aanhouden. Terwijl de inkomsten uit het bezit van staatsobligaties, een flink toegenomen bezit als gevolg van de aankoopprogramma’s van de ECB, niet meestijgen. Dit leidt tot verliezen voor DNB. De verliezen houden naar verwachting nog enige jaren aan. Het verlies zou zo hoog kunnen oplopen dat ook de buffer van ruim 11 miljard van DNB niet voldoende is. Zie ook: Vier vragen over de winstwaarschuwing van DNB.