Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Igor Damen: " De hoop op een eigen woning heb ik opgegeven"

Achtergrond

Igor Damen is 29. Hij is single en werkt in een boekwinkel. Met zijn salaris kan hij geen zelfstandige woonruimte betalen; noodgedwongen deelt hij keuken en douche met een huisgenoot.

Gepubliceerd: 19 april 2023

Igor Damen

Igor heeft een bachelor geschiedenis in Groningen gedaan en werkt in een boekwinkel in Amsterdam. Hij betaalt 600 euro per maand voor  een kamer van 20 m2 met gedeelde keuken en douche.

Hoe lang werk je al in de boekhandel?
Tweeënhalf jaar. Gelukkig heb ik inmiddels wel een vast dienstverband voor vier dagen per week. Ik houd van mijn werk, maar met mijn salaris verdien ik te weinig om zelfstandige woonruimte te kunnen betalen. Mensen zeggen tegen me: ‘dan zoek je toch wat beters’, maar ik houd van boeken en vind dat ook mensen met een baan in een winkel recht hebben op een betaalbare woning. De boekhandel is net in andere handen overgegaan, dus het is ook niet echt het moment om loonsverhoging te vragen…..

-Hoe kom je rond?
Ik ga alleen nog maar naar een budget-supermarkt. Etentjes en een biertje op een terras zitten er niet in. Onze CAO loopt tot september, helaas, dus de inflatie wordt voorlopig niet gecompenseerd. Het lukt me nauwelijks om te sparen. Aan het begin van elke maand zet ik wat apart, maar aan het einde moet ik dat toch weer vaak terugstorten. Toen de wasmachine het begaf, was dat reden voor slapeloze nachten. Ik kon geen nieuwe betalen.
Wat de energiekosten betreft hebben we geluk gehad. Tot april van dit jaar hadden we een vast energietarief, maar we hebben geen idee hoe de energierekening er in de toekomst uit gaat zien. Ik houd mijn hart vast voor komende winter.

‘Woonruimte van 30-40m2 voor mezelf, dat ga ik niet vinden’
De droom van een eigen appartementje heb ik opgegeven. Mijn huisgenoot en ik kenden elkaar via via, maar we zijn niet bevriend. Op een gegeven moment wil je als volwassene iets voor jezelf. Met mijn salaris kom ik wel in aanmerking voor een sociale huurwoning, maar ik sta nu pas vierenhalf jaar op de wachtlijst. In Amsterdam is de wachttijd minimaal dertien jaar.

 

Dit interview is gemaakt in het kader van ons artikel over de stapeling van kwetsbaarheden bij bepaalde groepen.

Ontdek gerelateerde artikelen