Huishoudens
Wat zijn die gevolgen precies? Die merken we in het dagelijkse leven. Als je nu een hypotheek afsluit, moet je een stuk meer rente betalen dan bijvoorbeeld een jaar geleden. En voor sommige mensen die al eerder een hypotheek hebben afgesloten, loopt de rentevaste periode nu of binnenkort af. Zij moeten een nieuwe hypotheek tegen een vaak hogere rente afsluiten – herfinancieren heet dat. De komende twee jaar loopt voor 13 procent van de mensen met een hypotheek de rentevaste periode af. Voor sommige mensen zullen de maandlasten hierdoor omhooggaan.
Aan de andere kant zien we de rentes op spaargeld juist stijgen. Voor het eerst in lange tijd levert het weer wat op om geld te sparen. Toch valt vooral op dat de spaarrente lang niet zo snel stijgt als de hypotheekrente. Zeker als je bedenkt dat banken inmiddels 4 procent rente ontvangen op het geld dat ze bij centrale banken stallen, dan steekt iets meer dan 1 procent rente op spaargeld daar schril bij af. Hoe kan dit?
Twee kanten van de balans
Daarvoor moet je kijken naar de twee kanten van de balans van een bank. Aan de ene kant staan hypotheken die de bank heeft uitgegeven. De bank vraagt hiervoor de hypotheekrente als vergoeding. Aan de andere kant staat het spaargeld dat we bij de bank neerzetten waarvoor de bank rente betaalt aan ons.
Banken wijzigen de spaarrente in mindere mate dan de hypotheekrente. Dit komt doordat banken alleen op nieuwe hypotheken een hogere rente krijgen. De rente op bestaande hypotheken - veruit het grootste deel van alle hypotheken die banken hebben uitgegeven, is vaak voor een langere periode vastgezet. Op die hypotheken ontvangt de bank dus nog geen hogere rente. De hogere inkomsten komen dus alleen uit de nieuwe hypotheken.
Op spaargeld ontvangen de meeste mensen juist een variabele rente, dat wil zeggen dat je het meteen merkt als de rente wordt verhoogd. Als de rente op spaargeld stijgt, geldt dat voor vrijwel al het spaargeld.
De bank moet dus uiteindelijk over een groot deel van het spaargeld meer rente betalen, terwijl het alleen over een klein deel van de hypotheken meer rente ontvangt. Daarom stijgen hypotheekrentes harder dan spaarrentes.
Uiteindelijk maken banken zelf een afweging hoe de verhouding tussen de hoogte van de spaar- en hypotheekrente is. Daarom zal de ene bank een hogere rente op spaargeld bieden dan de andere. En het is aan klanten om te bepalen bij welke bank ze het meest tevreden zijn.