Corona
“In 2018 zijn we begonnen met het brouwen en verkopen van speciaalbieren in onze brewpub in de voormalige Menistenkerk in het centrum van Enschede. Vrij snel na de start, anderhalf jaar later al, kregen we corona voor de kiezen. Het grootste deel van ons speciaalbier verkochten we in de brewpub en op festivals. Dat hield met de lockdown volledig op. Om contact met onze klanten te houden zijn we vanuit onze brewpub bierpakketten gaan verkopen. Met vier man brachten we ze gratis rond in Enschede en omstreken. Maar dat zette natuurlijk weinig zoden aan de dijk. En wat we ermee verdienden werd afgetrokken van de overheidssteun die we hadden aangevraagd. We hebben toen afscheid moeten nemen van een deel van ons personeel. Heel naar, want het waren goede krachten en die kregen we niet zomaar terug toen we weer open mochten. Mijn eigen salaris kon ik in die periode niet uitbetalen.”
Oorlog Oekraïne
“Nadat we die coronatijd aan het infuus hadden overleefd en we net weer belastingschuld gingen aflossen, toen begon de oorlog in Oekraïne. Alle granen en hop, hoofdbestanddelen van bier, gingen meerdere malen over de kop. Voor pilsmout betaalden we 60 % meer. Een zak van 25 kilo ging van 17,50 naar 27 euro. Ook hoppen werden duurder. Dit konden we niet doorberekenen aan de klant. Dan zouden we ons bier uit de markt prijzen. Zo’n 25-30 procent van de extra kosten hebben we voor eigen rekening genomen. We hebben onze afzetprijzen met dubbeltjes, mondjesmaat, 3-4% verhoogd. De concurrentie is te groot. Gelukkig tappen we een deel van ons bier in onze eigen brewpub weg. Hierdoor zijn de marges voor ons iets groter. Inmiddels zijn de graanprijzen wel weer iets gezakt, naar 23-24 euro, maar we zijn nog lang niet terug naar de prijzen van de periode voor de oorlog.”
Onzekere toekomst
“Per maand betalen we nu 800 euro meer aan energie. We hebben geen idee hoe dat verder gaat. Dus als ik nu een loonsverhoging toezeg, weet ik niet of ik die volgend jaar nog kan betalen. We hebben zo’n 17 medewerkers in dienst en daarnaast 40 studenten op een nul-urencontract. Drie maanden geleden werden de minimumlonen met tien procent verhoogd. Meer dan dat kunnen we echt niet doen voor onze medewerkers. Gelukkig houden ze van de muziek en algehele unieke sfeer in onze brewpub. Zelf verdien ik nog hetzelfde als toen we begonnen in 2018.”