Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Koersverliezen maken anderhalf jaar aan rendement van beleggingsinstellingen ongedaan

Nieuws

Als gevolg van de coronacrisis boekten Nederlandse beleggingsinstellingen in het afgelopen kwartaal een negatief rendement van 11,7%. Hiermee werd anderhalf jaar aan opgebouwd rendement ongedaan gemaakt. Aandelenfondsen verloren een veel langere periode aan opgebouwd rendement dan obligatiefondsen en andere fondsen. Het belegd vermogen is fors afgenomen en daalde met 12,9% naar EUR 816,3 miljard.

Gepubliceerd: 22 mei 2020

Forse verliezen beleggingsinstellingen

In 2019 behaalden beleggingsinstellingen nog het hoogste rendement sinds de financiële crisis (zie eerder bericht van DNB). Dit rendement werd afgelopen kwartaal in één klap meer dan teniet gedaan. Als gevolg van de coronacrisis daalden effectenbeurzen wereldwijd. Beleggingsinstellingen leden hierdoor forse verliezen. De beleggingsinstellingen boekten afgelopen kwartaal een negatief rendement van gemiddeld 11,7%. Vrijwel 90% van het belegd vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen is in handen van Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars.

Aandelenfondsen vallen hard terug, obligatie- en hedgefondsen blijven relatief stabiel  

Figuur 1 laat zien dat achter het gemiddelde rendement grote verschillen schuil gaan. Aandelenfondsen verloren in het eerste kwartaal van 2020 gemiddeld 19,4%, vastgoedfondsen 8,4%, private equity en overige fondsen 7,1%, obligatiefondsen 4,1% en hedgefondsen 1,3%. Waar het gemiddelde Nederlandse beleggingsfonds zes kwartalen aan opgebouwd rendement verloor, werd het rendement van aandelenfondsen maar liefst tien kwartalen teruggezet. Deze fondsen verloren het rendement dat sinds 2017K3 is opgebouwd. Aandelenfondsen realiseerden in 2019 juist het hoogste rendement van alle fondstypen. Het rendement van obligatiefondsen was stabieler. Hoewel dit rendement de afgelopen jaren lager was dan bij aandelenfondsen, verloren obligatiefondsen het afgelopen kwartaal slechts drie kwartalen aan opgebouwd rendement. Vastgoedfondsen en private equity zaten hier tussenin en verloren circa vier tot zes kwartalen aan opgebouwd rendement, net als hedgefondsen en overige fondsen. 

Bron: statistieken DNB

Bij De Nederlandsche Bank stellen we onafhankelijk statistieken op over de Nederlandse financiële sector en economie. Dit artikel is gebaseerd op die cijfers. Meer informatie over onze statistieken en alle dashboards vind je op de Statistiek homepage.

Sterke daling van het belegd vermogen  

Het belegd vermogen daalt in het afgelopen kwartaal met 12,9% naar EUR 816,3 miljard. Deze daling wordt voornamelijk veroorzaakt door koersverliezen, maar ook door onttrekkingen. Zo verkochten pensioenfondsen voor EUR 11,4 miljard aan participaties in beleggingsfondsen. Dit betreft hoofdzakelijk een heroriëntatie van beleggen via beleggingsfondsen naar direct houderschap. Verzekeraars kochten daarentegen juist voor EUR 0,9 miljard aan participaties in beleggingsfondsen. De onttrekkingen betroffen met EUR 14,5 miljard vooral verkopen bij aandelenfondsen en hedgefondsen. Obligatiefondsen (EUR 0,4 miljard), vastgoedfondsen (EUR 0,7 miljard) en gemengde fondsen (EUR 0,8 miljard) zagen de inleg juist beperkt toenemen.

Dit bericht betreft het peilmoment per ultimo eerste kwartaal 2020. Sindsdien hebben aandelenbeurzen wereldwijd een deel van de verliezen weer goed gemaakt. In april 2020 steeg de S&P composite index met 12,9%, de FTSE Eurotop 100 met 4,7% en de MSCI World Index met 11%. Gezien de huidige volatiliteit van de aandelenbeurzen dient dit bericht als een momentopname te worden geïnterpreteerd.

Meer informatie

  • DNB Statistieken (Thema Beleggingsinstellingen)