Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Grote verliezen op aandelen bij huishoudens in eerste kwartaal 2022

Nieuws

De omvang van beleggingen van Nederlandse huishoudens in beursgenoteerde aandelen is in het eerste kwartaal van 2022 met EUR 3,0 miljard gedaald, naar EUR 58,9 miljard. De daling – 4,9% ten opzichte van het voorgaande kwartaal – was vooral het gevolg van dalende koersen en kwam slechts voor een klein deel door de verkoop van aandelen.

Gepubliceerd: 07 juni 2022

Vrouw met grafiek op telefoon

Grootste kwartaaldaling sinds beginperiode pandemie

De afname van EUR 3,0 miljard in het eerste kwartaal van 2022 is de op een na grootste daling sinds 2018, toen DNB is gestart met het bijhouden van deze nieuwe statistiek. Alleen in het eerste kwartaal van 2020, aan het begin van de coronapandemie, werd een groter kwartaalverlies geregistreerd. De waarde van het aandelenbezit van Nederlandse huishoudens daalde toen met EUR 8,9 miljard (-19,9%) op kwartaalbasis.

De huidige daling van de aandelenportefeuille ter waarde van EUR 3,0 miljard (-4,9%) komt voornamelijk door de dalende beurskoersen. Daarnaast werd er door Nederlandse huishoudens onder de streep voor EUR 250 miljoen aan aandelen verkocht.

Met EUR 58,9 miljard is de totale omvang van het aandelenbezit van Nederlandse huishoudens terug rond het niveau van medio 2021. Sinds 2018 steeg de waarde trendmatig en bereikte een recordomvang van EUR 62,6 miljard in oktober 2021.

Bron: statistieken DNB

Bij De Nederlandsche Bank stellen we onafhankelijk statistieken op over de Nederlandse financiële sector en economie. Dit artikel is gebaseerd op die cijfers. Meer informatie over onze statistieken en alle dashboards vind je op de Statistiek homepage.

De waardedaling zette in januari al in tegen een achtergrond van oplopende rentes en inflatie: de waarde van de aandelenportefeuille nam in de eerste maand van het jaar af met EUR 2,3 miljard (-3,7%). In februari, de maand van de invasie van Rusland in de Oekraïne, bedroeg de daling EUR 2,1 miljard (-3,5%). In deze maanden daalde de AEX-index respectievelijk 6,3% en 2,3%. In maart steeg de omvang met EUR 1,3 miljard (+2,3%) naar 58,9 miljard, terwijl de AEX-index nog 0,8% verloor tot 724 punten.

Grote verschillen tussen beursgenoteerde bedrijven

Huishoudens leden vooral verlies op aandelen van financiële instellingen. Zo krompen de posities in Rabobank Ledencertificaten, die volgens statistische richtlijnen (ESA 2010) tot het aandelenkapitaal gerekend worden, met EUR 604 miljoen (-15%) tot EUR 3,4 miljard. Ook de beleggingen in ING Groep namen met 285 miljoen (-14%) af tot EUR 1,8 miljard.

De grote verliezen op de beurs werden deels gecompenseerd door grote posities in het aandeel Shell, het bedrijf waarin het meest wordt belegd door Nederlandse huishoudens. De waarde van deze beleggingen nam juist toe met EUR 497 miljoen (+11%) tot een totaal van EUR 5,0 miljard, mede gedreven door de stijgende olieprijzen.

Opvallend is dat de koers van Shell in dezelfde periode met 22% steeg, mede gedreven door de stijgende olieprijs. In de drie maanden na de zetelverplaatsing van het hoofdkantoor van Shell naar het Verenigd Koninkrijk eind december 2021 verkochten Nederlandse huishoudens netto voor EUR 742 miljoen aan aandelen Shell. Zodoende bleef de toename in marktwaarde voor Nederlandse huishoudens beperkt tot 11%.

Aandelenportefeuille huishoudens in perspectief

Volgens cijfers van het CBS telt Nederland 8,0 miljoen particuliere huishoudens. De totale beleggingen in effecten (beursgenoteerde aandelen, beleggingsfondsen en obligaties gezamenlijk) bedroegen EUR 173,3 miljard in het eerste kwartaal van 2022, omgerekend gemiddeld EUR 21.500 per huishouden. Daartegenover omvatte het spaargeld gemiddeld ruim EUR 51.500 per huishouden.

Het aandelenbezit was gemiddeld ruim EUR 7.000 per Nederlands huishouden. Buiten de directe beleggingen in aandelen bezaten Nederlandse huishoudens EUR 109,2 miljard aan participaties van beleggingsfondsen; gemiddeld EUR 13.500 per huishouden. Bij deze indirecte beleggingen trad een vergelijkbare waardedaling op (-5,0%) als bij de aandelenportefeuille (-4,9%) in het eerste kwartaal van 2022.

Meer informatie

Het effectenbezit van Nederlandse huishoudens is een reguliere statistische publicatie met maandgegevens over de beleggingen die elk kwartaal wordt bijgewerkt. De gegevens omvatten de beleggingen van Nederlandse huishoudens vanaf december 2018, uitgesplitst naar type effect (obligaties, beursgenoteerde aandelen en beleggingsfondsen). Daarnaast wordt de ‘top 25’ gepubliceerd van individuele beursgenoteerde bedrijven waarin huishoudens het meest beleggen.  

Ontdek gerelateerde artikelen