Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Huishoudens boeken beleggingswinst in eerste kwartaal 2023

Nieuws

Nederlandse beleggers zijn het nieuwe jaar goed begonnen: in het eerste kwartaal van 2023 steeg de waarde van beleggingen van Nederlandse huishoudens met EUR 7,8 miljard. Ondanks de onrust op de financiële markten belegden Nederlanders ook meer in aandelen en obligaties van banken.

Gepubliceerd: 23 mei 2023

Een vrouw werkt thuis aan haar beleggingen

De waardestijging van EUR 7,8 miljard (+5,1% kwartaal-op-kwartaal) volgt op de forse verliezen die Nederlandse huishoudens leden op hun beleggingen gedurende 2022 (EUR 29,6 miljard, -16,2%) op voornamelijk aandelen. De laatste keer dat de waarde van de totale beleggingen van huishoudens in een kwartaal met ruim EUR 7 miljard steeg, was eind 2021. In totaal belegden huishoudens eind maart 2023 voor EUR 160,9 miljard.

Nederlandse huishoudens beleggen meer in banken

Nederlandse huishoudens deden in 2022 en het eerste kwartaal van 2023 netto aankopen van aandelen en obligaties van banken. Dit ondanks de aanhoudende onrust op financiële markten sinds de Russische invasie van Oekraïne en de recente problemen bij banken in de Verenigde Staten en Zwitserland.

De recente netto aankopen zijn ook opvallend omdat in 2020 en 2021 Nederlands huishoudens beleggingen in banken juist afbouwden met netto verkopen.

Sinds 2022 kopen Nederlandse huishoudens weer meer aandelen en obligaties van banken wereldwijd. Waar in 2020 en 2021 netto voor respectievelijk EUR 825 miljoen en EUR 700 miljoen werd verkocht, bedroegen de netto aankopen over 2022 EUR 711 miljoen en EUR 73 miljoen in het eerste kwartaal van 2023.

Bron: statistieken DNB

Bij De Nederlandsche Bank stellen we onafhankelijk statistieken op over de Nederlandse financiële sector en economie. Dit artikel is gebaseerd op die cijfers. Meer informatie over onze statistieken en alle dashboards vind je op de Statistiek homepage.

Eerder al bleek uit onderzoek van DNB dat in de tweede helft van maart 2023 het vertrouwen in financiële instellingen stabiel was gebleven. Dit onderzoek viel samen met het faillissement van de Amerikaanse Silicon Valley Bank en de overname van het in de problemen geraakte Credit Suisse door UBS in Zwitserland. Het  vertrouwen is ook terug te zien in de grote netto aankopen van aandelen en obligaties van banken in maart 2023 van EUR 95 miljoen.

Waardevermindering bankbeleggingen door koersverlies

Ondanks de netto aankopen in 2022 en het eerste kwartaal van 2023 nam de waarde van de beleggingen in banken door koersverlies af tot EUR 5,4 miljard in het eerste kwartaal van dit jaar, tegenover een piek van EUR 7,1 miljard in het derde kwartaal van 2021. Over heel 2022 was het koersverlies op aandelen en obligaties van banken EUR 2,1 miljard, omgerekend een verlies van 32% voor Nederlandse huishoudens.

De posities in banken omvatten 10% van de waarde van de totale beleggingen van Nederlandse huishoudens in aandelen en obligaties. Hiervan is EUR 4,7 miljard belegd in aandelen en EUR 748 miljoen in obligaties. Het bezit zit voornamelijk in Nederlandse beursgenoteerde aandelen, hoofdzakelijk  in ABN AMRO, ING en Rabobank Ledencertificaten (die volgens statistische richtlijnen tot het aandelenkapitaal worden gerekend).

Nederlandse huishoudens hebben nauwelijks directe blootstellingen aan Amerikaanse banken. Indirect bezit op banken via beleggingsfondsen zijn in deze analyse buiten beschouwing gelaten.

Posities beleggingen huishoudens in perspectief

Volgens cijfers van het CBS telt Nederland 8,1 miljoen particuliere huishouden, waarvan volgens onderzoek van de AFM 1,9 miljoen huishoudens beleggen.

De totale effectenbezit van Nederlandse huishoudens bestaat uit beursgenoteerde aandelen (EUR 55,4 miljard), beleggingsfondsen (EUR 100,4 miljard) en schuldpapier (EUR 5,1 miljard). Daartegenover omvatte het spaargeld van Nederlandse huishoudens eind maart 2023 EUR 436,2 miljard.

Nederlandse huishoudens hebben daarnaast nog een omvangrijk vermogen via pensioenfondsen, verzekeraars en de huizenmarkt die buiten beschouwing van deze analyse zijn gelaten.

Ontdek gerelateerde artikelen