Securitisaties raakten uit de gratie na de financiële crisis...
Sinds 2007 daalden de uitstaande securitisaties sterk. Dat had mede te maken met de belangrijke rol die securitisaties, met name in de Verenigde Staten, speelden in de financiële crisis. Zo bleken securitisaties te complex geworden waardoor risico’s onvoldoende zichtbaar waren (zoals van de zogenoemde ‘rommelhypotheken’). Bovendien gaven zij verkeerde prikkels, zoals het zoveel mogelijk verstrekken van leningen vanwege de daarbij behorende provisie-inkomsten, ongeacht de kredietkwaliteit.
Als reactie daarop werden verschillende maatregelen genomen. Voor beleggers werden bijvoorbeeld hogere kapitaalseisen ingesteld, terwijl het voor de oorspronkelijke kredietverstrekkers onder meer verplicht werd om een deel van de securitisaties zelf te houden. Omdat er daarnaast ook andere, aantrekkelijkere financieringsalternatieven beschikbaar kwamen, zoals gunstige leningen bij de Europese Centrale Bank (ECB) en gedekte obligaties, werden securitisaties in de loop van de jaren steeds minder gewild.
... maar maken een comeback door nieuwe partijen en hernieuwde interesse van banken
Tot nu, want voor het eerst sinds 2007 was er afgelopen jaar dus een substantiële groei van de uitstaande Nederlandse securitisaties die aan beleggers zijn verkocht.
Bij deze toename spelen vooral niet-bancaire partijen die de laatste jaren de securitisatiemarkt hebben betreden een rol. Dat zijn met name financiers van zogeheten ‘buy to let’ (verhuur)-hypotheken, consumentenleningen en autoleases. Hierdoor namen securitisaties die betrekking hebben op deze leningen toe.
Maar ook banken securitiseerden meer dan in recente jaren; het merendeel van de in 2024 nieuw gesecuritiseerde leningen betrof dan ook woninghypotheken. Een mogelijke oorzaak hiervan is de beëindiging van de gunstige leenfaciliteiten voor banken van de ECB, zoals bijvoorbeeld zogeheten TLTRO's. Dit zorgde er mogelijk voor dat banken andere manieren zochten om krediet aan te trekken.