Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Verzamelaarsmunten omwisselen

Bij De Nederlandsche Bank kunt u Nederlandse verzamelaarsmunten omwisselen voor gewone euro’s. U leest hier meer over de mogelijkheden en voorwaarden.

Verzamelaarsmunten

Verzamelaarsmunten hebben altijd een andere waarde dan de gewone euromunten. Zo zijn er verzamelaarsmunten van 5 euro. Wilt u een Nederlandse verzamelaarsmunt omwisselen voor gewone euro’s? Dat kan bij De Nederlandsche Bank (DNB). U krijgt de waarde van de munt vergoed. Bijvoorbeeld: voor de zilveren 5-euro-Bosch-munt ontvangt u vijf euro. De eventuele meerwaarde van de verzamelaarsmunt krijgt u dus niet vergoed. Vaak kunt u meer geld krijgen voor een bijzondere munt. Bijvoorbeeld bij de munthandel of op Marktplaats.

Vergoeding aanvragen

U moet altijd een aanvraag doen voor een vergoeding. Dat kan digitaal. U kunt ook gebruikmaken van een papieren aanvraagformulier. Uw geld kunt u op twee manieren bij DNB inleveren. Per post of u komt langs bij DNB in Amsterdam. Voor verschillende bedragen zijn er verschillende mogelijkheden. 

Let op:

Lees hieronder meer over een digitale aanvraag. Kijk hier voor een aanvraag met een papieren formulier.

Digitaal een vergoeding vragen

Als u digitaal een vergoeding vraagt dan krijgt u sneller een reactie dan met een papieren aanvraag. U krijgt dan al binnen vier weken een antwoord. Is uw aanvraag positief beoordeeld? Dan krijgt u per mail een formulier met uw gegevens. Print dit formulier. U kunt dit formulier samen met uw geld per post opsturen naar DNB. U kunt ook bij DNB uw geld inleveren. DNB neemt contact met u op voor een afspraak.

Doe digitaal een aanvraag

Afhandeling van uw aanvraag

 • U krijgt binnen zes weken een eerste reactie op uw aanvraag.  Als we meer informatie nodig hebben, duurt het langer.
 • De maximale termijn is acht weken. In bijzondere situaties kan die termijn eenmalig verlengd worden. Wij berichten u wanneer u een besluit kan verwachten.
 • We vragen u waar het geld vandaan komt. Ook controleren wij of u op een internationale sanctielijst voorkomt.

Aanvraag in behandeling genomen

 • Uw aanvraag wordt in behandeling genomen als aan alle voorwaarden wordt voldaan.
 • Heeft u geen geld opgestuurd met uw aanvraag? Dan krijgt u bericht als uw aanvraag is goedgekeurd. U kunt daarna uw geld per post opsturen of inleveren bij DNB.
 • Heeft u uw geld en aanvraagformulier samen opgestuurd? Dan krijgt u een vergoeding als alles in orde is. Daarover krijgt u geen apart bericht.
 • We controleren of de bankbiljetten of munten echt zijn. Ook berekenen we wat de waarde daarvan is.
 • U krijgt een vergoeding op uw bankrekening binnen vier weken na ontvangst van uw geld.

Aanvraag afgewezen

 • U krijgt geen vergoeding als niet aan alle voorwaarden wordt voldaan.
 • U krijgt een bericht als uw aanvraag wordt afgewezen. In dit bericht vindt u informatie over de mogelijkheid om bezwaar te maken.
 • We kunnen op wettelijke gronden de door u ingeleverde bankbiljetten of munten inhouden.
 • DNB is wettelijk verplicht een transactie te melden die kan duiden op witwassen of terrorismefinanciering. Die melding gaat naar de Nederlandse Financial Intelligence Unit.

Ontdek gerelateerde artikelen