Met ingang van 2016 maakt DNB ieder kwartaal de CCyB-opslag bekend, in lijn met de daartoe geldende wet- en regelgeving. Banken moeten de opslag toepassen op hun uitzettingen op Nederlandse tegenpartijen. Internationaal worden CCyB-beslissingen in de regel wederzijds geaccepteerd, wat inhoudt dat buitenlandse banken de door DNB vastgestelde bufferopslag moeten toepassen op hun Nederlandse uitzettingen.
Bij het vorige besluit in juni 2020 heeft DNB het CCyB-percentage gehandhaafd op nul procent. Een belangrijke overweging daarbij was de gematigde ontwikkeling van de kredietgroei. Deze situatie is niet wezenlijk veranderd: de kredietverlening ontwikkelt zich nog steeds onder haar trendmatige niveau (grafiek 1). Deze trendafwijking, de zogeheten “credit gap”, wordt internationaal beschouwd als een belangrijke indicator voor de CCyB. Daarnaast worden ook andere indicatoren nauwlettend in de gaten gehouden, zoals ontwikkelingen in onroerendgoedprijzen en een uitsplitsing van de kredietverlening naar subsector (tabel 1).
Op basis van deze ontwikkelingen laat DNB vooralsnog het CCyB-percentage op nul procent. De recente beslissing van DNB om de systeembuffers te verlagen, heeft geen impact op deze beslissing. Wel heeft DNB gecommuniceerd dat de CCyB op termijn naar twee procent opgebouwd zal worden. Additionele informatie over deze beslissing kan je hier vinden. DNB is van plan om in het komende Overzicht Financiële Stabiliteit forward guidance bieden over de CCyB.