Waarom deze rapportage?
DNB wil inzicht verkrijgen in het tempo waarmee levensverzekeraars en ppi's de bestaande pensioenovereenkomsten omzetten naar regelingen die voldoen aan de nieuwe eisen van de Wet toekomst pensioenen (Wtp).
Met de inwerkingtreding van de Wtp hebben sociale partners en pensioenuitvoerders tot de einddatum van de transitieperiode om bestaande pensioenovereenkomsten aan te passen aan de nieuwe wetgeving (met uitzondering van eerbiedigende werking). Als met het omzetten of aanpassen van veel overeenkomsten gewacht wordt, ontstaat het risico op een stuwmeer richting het einde van de transitieperiode. Dat proberen wij mede door deze rapportage te voorkomen.
Aanpassingen ten opzichte van de vorige rapportage
Deze jaarlijkse rapportage is in 2025 aangepast om beter rekening te houden met contracten die in aanmerking komen voor omzetting. Ook wordt duidelijker onderscheid gemaakt tussen al omgezette en nog om te zetten contracten.
Voor wie geldt de rapportage?
Deze uitvraag is relevant voor levensverzekeraars en ppi's met tweede pijler pensioenproducten in de portefeuille.
Hoe kan ik deze rapportage indienen?
Vanaf 15 april 2025 is het mogelijk om de rapportage in te dienen bij DNB. Relevante pensioenuitvoerders dienen uiterlijk 19 mei 2025 de rapportage ingediend te hebben. Hieronder vindt u een link naar het te gebruiken format. Dit format vindt u ook terug in DLR.
Hoe gaat het traject verder?
De verkregen inzichten uit de rapportages gebruiken we voor de planning en inrichting van ons toezicht op de nieuwe pensioenwetgeving. Na analyse van de antwoorden geeft DNB een update van de sectorontwikkelingen die eruit naar voren komen en relevant zijn voor de transitie. Als daar aanleiding voor is, is het een optie om een rondetafelbijeenkomst te organiseren om de belangrijkste uitkomsten te bespreken. Eventueel bespreekt DNB de gevolgen van de nieuwe pensioenregelgeving individueel met u.
De ontvangen informatie deelt DNB met de AFM. DNB zal deze enquête jaarlijks herhalen tijdens de transitieperiode.