DNB voerde een verdiepende analyse uit naar de CO2-voetafdruk die kan worden toegerekend aan de beleggingen van Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars (zie link onderaan artikel). Uit de voorlopige cijfers blijkt dat de absolute CO2-voetafdruk (gefinancierde emissies) van de aandelenportefeuilles van deze institutionele beleggers in de periode 2017-2020 daalde. In totaal kwam de reductie in deze periode uit op 36% voor pensioenfondsen en 40% voor verzekeraars, al zijn daarbij nog geen correcties zijn gemaakt voor prijseffecten.
Deze daling is voor een deel het gevolg van aanpassingen in de beleggingsportefeuilles, bijvoorbeeld doordat er relatief meer wordt belegd in schonere bedrijven in plaats van in organisaties die veel CO2 uitstoten, maar komt voornamelijk doordat de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd minder CO2 zijn gaan uitstoten. Bij pensioenfondsen kwam de daling van de absolute voetafdruk voor twee-derde door minder uitstoot aan de kant van bedrijven waarin wordt geïnvesteerd. Voor verzekeraars is het deel van de daling dat is toe te schrijven aan vergroening van de onderliggende aandelen relatief kleiner.
Daarmee volgen de bedrijven waar pensioenfondsen en verzekeraars in investeren de bredere trends: hoewel wereldwijde emissies niet afnamen in de periode 2017-2020 is de dalende CO2 uitstoot wel te zien in de EU, de VS en Japan. Hier beleggen Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars het meest. Een deel van de daling in de CO2-uitstoot bij bedrijven in het laatste jaar van de analyse (2020) kan waarschijnlijk ook worden verklaard door coronaeffecten.
De totale aandelenportefeuille van pensioenfondsen en verzekeraars had in 2020 een omvang van respectievelijk ongeveer EUR 550 miljard en EUR 15 miljard, inclusief de aandelenbeleggingen via beleggingsfondsen.