Denk mee: hoe halen we het meest uit onze data?

Nieuws

Hoeveel sparen Nederlanders? Hoeveel geld beleggen pensioenfondsen? En wat gebeurt er in de economie als we allemaal met vakantie gaan? Onze statistieken geven antwoord op deze vragen, en in onze artikelen duiden we wat we zien. Maar zijn die data voor jou interessant genoeg? En heb je wat aan onze toelichting? Laat het ons weten.

Gepubliceerd: 08 juli 2025

Istock 2187465701

Objectieve data

Bij DNB verzamelen en analyseren we veel financieel-economische data. Dat levert vaak interessante inzichten op over hoe het ervoor staat met onze economie. En in een wereld die in de greep is van onzekerheid en instabiliteit, is het een geruststellende gedachte dat er dingen zijn waarover niet te discussiëren valt: zoals die objectieve data. Graag houden we ze dan ook zo bruikbaar en relevant mogelijk, het is belangrijker dan ooit. En daarom vragen we jouw denkkracht hierbij: help ons en vul de enquête in.

Wat vindt u van de statistieken van DNB?

Geef uw mening via een korte enquête. Nu even geen tijd? Laat uw gegevens achter en ontvang een uitnodiging via de mail.

Wat onze statistieken laten zien?

Over welke data hebben we het? Een greep uit wat onze statistieken laten zien, drie voorbeelden op een rij.

1. Inzicht in de economie

Onze cijfers geven diepere inzichten in de staat van de Nederlandse economie. Afhankelijk van het type data, werken we ze op verschillende momenten in het jaar bij. Neem de kwartaalupdate van de Nederlandse betalingsbalans: hoeveel geld stroomde er ons land in en uit tijdens een periode van drie maanden.

2. Hoe sparen Nederlanders?

En hoe zit het ondertussen met ons spaargeld? Zetten we meer of minder opzij dan een jaar geleden? Ook dat houden we nauwkeurig bij. Maandelijks peilen we hoeveel geld Nederlandse huishoudens gezamenlijk sparen, wat op hun beurt Nederlandse banken aan rente uitkeren en wat huishoudens gezamenlijk op hun betaalrekeningen hebben staan. Lees het bijvoorbeeld in dit bericht.

3. Duurzaamheid en financiële risico’s

Duurzaamheid speelt ook een steeds grotere rol in de economie. We verzamelen data over de financiële risico’s van klimaatverandering: zijn financiële instellingen via hun beleggingen in bedrijven kwetsbaar voor klimaatrampen? Worden ze geraakt via CO₂-intensieve bedrijven of via bedrijven die fysiek risico lopen op bijvoorbeeld overstromingen, stormen of droogte? Daarnaast is er een dashboard dat laat zien hoeveel geld met een ecologisch of sociaal verantwoord stempel er wordt geleend door Nederlandse bedrijven.

Grasduinen in onze cijfers

Je bent van harte uitgenodigd om ook in een van onze andere, honderden databanken te grasduinen. Bijvoorbeeld om erachter te komen waar Nederlandse huishoudens op dit moment zoal in beleggen, als je wilt weten hoeveel geld er momenteel omgaat in de Nederlandse hypotheekmarkt, of als je wilt zien voor hoeveel geld er het afgelopen kwartaal aan kaartbetalingen is gedaan door ons allemaal.

Help ons verbeteren

Wij zijn heel benieuwd naar jouw mening over ons en hoe we onze data presenteren. Vertel het ons door de enquête in te vullen. Daarmee help je ons en jezelf: betere data van ons is betere data voor jou.

 

Ontdek gerelateerde artikelen