Vals eurobiljet pik je er zo uit
DNB-expert Esther van den Kommer was op maandag 30 januari te gast bij Met het oog op morgen, waar ze sprak over valse bankbiljetten.
Lees meerU gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:
Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) is een overlegplatform waarin organisaties betrokken bij het aanbieden en afnemen van betaaldiensten zich inzetten voor veilig, betrouwbaar, toegankelijk en efficiënt betalingsverkeer voor iedereen.
Het MOB draagt bij aan de maatschappelijk efficiënte inrichting van het betalingsverkeer door:
Het MOB is in 2002 opgericht door de minister van Financiën. Sindsdien zijn er mooie resultaten behaald, zoals:
Het MOB is een Nederlands overleg tussen de belangrijkste stakeholders in de wereld van betalingsverkeer. De deelnemende organisaties vertegenwoordigen diverse groepen. Groepen die gebruikmaken van betaaldiensten, consumenten en bedrijven bijvoorbeeld. Maar ook groepen die betaaldiensten aanbieden, zoals banken en betaalinstellingen.
De deelnemers van het MOB zijn:
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Financiën zijn waarnemers.
DNB zit het MOB voor en verzorgt het secretariaat. Het MOB heeft drie werkgroepen. De werkgroepen zijn:
Sinds 2019 is ook de Taskforce Contant Geld actief en in het voorjaar van 2022 is de Taskforce Digitale Euro opgericht.
DNB-expert Esther van den Kommer was op maandag 30 januari te gast bij Met het oog op morgen, waar ze sprak over valse bankbiljetten.
Lees meerIn 2022 zijn in Nederland meer valse eurobiljetten uit circulatie gehaald dan het jaar daarvoor. Het afgelopen jaar werden 38.200 valse eurobiljetten aangetroffen, een toename van 47% ten opzichte van 2021.
Lees meer2,6 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder worstelen met de digitale betaalwereld. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank. Alledaagse betalingen in de winkel lukken meestal nog wel.
Lees meer