In de halfjaarlijkse Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten staan de voorspellingen van DNB voor de Nederlandse economie centraal. Wij plaatsen deze tegen de achtergrond van de recente nationale en internationale ontwikkelingen.
Samenvatting
De economie groeit dit jaar opnieuw in een krachtig tempo en houdt daarmee de opgaande lijn van de laatste jaren vast. De binnenlandse bestedingen blijven de voornaamste groeimotor. De groei van het bruto binnenlands product komt in 2017 uit op 2,3% en valt in 2018 wat terug, naar een nog steeds solide 1,7%. Het consumentenvertrouwen is hoog, de opleving van de woningmarkt houdt aan en de bedrijvensector is in veel opzichten weer terug op precrisisniveau.
De geraamde groei ligt in beide jaren boven de potentiële groei, zodat de output gap aan het einde van de ramingsperiode vrijwel sluit. Dit jaar en in 2018 is de afname van de werkloosheidsvoet minder sterk dan in 2016, vooral doordat meer mensen zich aanbieden op de arbeidsmarkt. De inflatie loopt flink op, van 0,1% vorig jaar naar 1,4% in 2017 en 1,3% in 2018. De economische groei zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de overheidsfinanciën. Het begrotingstekort van 0,2% bbp in 2016 slaat om in een begrotingsoverschot van 0,2% bbp in 2018.
Een alternatief scenario laat zien wat de gevolgen voor de Nederlandse economie kunnen zijn van een ruimer dan voorzien begrotingsbeleid in de Verenigde Staten. Extra publieke investeringen en verlaging van de winstbelasting in de VS kunnen de economische groei in 2018 en 2019 met gemiddeld 0,2 procentpunt verhogen.
De huidige hoge inflatie in Nederland doet zich voor in een andere economische omgeving dan in de jaren zeventig. Destijds waren de arbeidsmarkt, de financiële positie van bedrijven en het monetaire beleid een voedingsbodem voor stagflatie.
In het tweede kwartaal van 2022 is de dekkingsgraad van de pensioensector verbeterd ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit komt doordat de waarde van de verplichtingen harder daalde dan het pensioenvermogen. Het pensioenvermogen daalde met EUR 190 miljard naar EUR 1.517 miljard.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag naast een renteverhoging van 0,5% ook het zogenaamde transmissiebeschermingsinstrument (transmission protection instrument, TPI) aan-gekondigd.