In de halfjaarlijkse Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten staan de voorspellingen van DNB voor de Nederlandse economie centraal. Wij plaatsen deze tegen de achtergrond van de recente nationale en internationale ontwikkelingen.
Samenvatting
Het groeitempo van de Nederlandse economie neemt af. Na achtereenvolgens 3,0% en 2,6% in 2017 en 2018, daalt de bbp-groei in 2019 naar 1,6%. In 2020 en 2021 komt de groei op 1,5% en 1,4%, dicht bij de potentiële groei. In de gehele ramingsperiode blijft de economische bedrijvigheid hoog: de output gap is positief (circa 1,8%) en de arbeidsmarkt is zeer krap. De werkloosheid ligt in elk van de jaren 2019-2021 op 3,3% van de beroepsbevolking en blijft daarmee historisch laag.
De lagere groei hangt vooral samen met ontwikkelingen in de internationale economie, waardoor de afzet van Nederlandse uitvoer minder sterk toeneemt. Daarnaast is het consumentenvertrouwen in de loop van 2018 teruggevallen van een zeer hoog niveau naar waarden die rond het langetermijngemiddelde liggen. Verder heeft de afkoelende woningmarkt een dempende werking op de groei en schakelen bedrijven in 2020 en 2021 hun investeringsgroei flink terug. De overheid voert daarentegen haar bestedingen flink op, met name in de vorm van investeringen. Daarmee steunt de economische groei in de komende jaren in hoge mate op de bestedingen van de overheid en van de huishoudens. Huishoudens blijven profiteren van de krappe arbeidsmarkt. De afgelopen jaren steeg hun inkomen vooral door de snelle groei van het aantal banen.
De komende jaren neemt de loonstijging toe, onder druk van de lage werkloosheid en de hogere inflatie. De loonsom per werknemer (bedrijven) groeit in 2019 met 2,8% en neemt in de jaren daarna toe met 3,7% respectievelijk 3,8%. De inflatie (HICP) komt in 2019 op 2,5%. In dat jaar worden de prijzen sterk beïnvloed door de verhogingen van de btw en de energiebelasting. In 2020 wordt een lagere inflatie geraamd (1,6%), die in 2021 weer oploopt naar 2,1%, vooral door de toenemende loonkosten.
Een alternatief scenario analyseert de gevolgen van een snellere afkoeling van de woningmarkt. De combinatie van minder vertrouwen en lagere groei van woninginvesteringen, consumptieve bestedingen en bedrijfsinvesteringen, leidt in 2020 en 2021 tot een 0,3 procentpunt lagere bbp-groei. In dit scenario blijft de economische groei redelijk op peil, maar komt de huizenprijsstijging na twee jaar vrijwel tot stilstand.
De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag zijn nieuwe monetairbeleidsstrategie gepubliceerd en uiteengezet in een verklaring over de monetairbeleidsstrategie.
Beleggers nemen al een tijd veel risico. Dat kan tot problemen leiden als inflatie en rente stijgen, waarschuwt De Nederlandsche Bank in haar halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit. Een interview met DNB-econoom Ralph Verhoeks.
Hoe raakt de hoge inflatie Nederland, en wat zien we in Europa en de rest van de wereld? Klaas Knot ging er op 6 april in de Tweede Kamer over in gesprek.