De Europese Unie heeft de afgelopen periode verschillende sancties opgelegd en aangekondigd tegen Rusland. Volg hier het laatste nieuws over de sancties en de doorwerking op de financiële sector, het betalingsverkeer en de economie. Dit artikel wordt aangevuld.
12 april | Nieuws voor de sector: update sancties tegen Rusland
De EU heeft op 8 april 2022 nieuwe sancties ingesteld tegen Belarus en Rusland. Omdat het een bijzondere situatie betreft geven wij via dit nieuwsbericht een korte toelichting. Dit nieuwsbericht geeft de sancties weer die van kracht zijn op het moment van verzending.
DNB & de AFM informeren u over de stand van zaken ten aanzien van Europese sancties. Dit nieuwsbericht heeft enkel betrekking op nieuwe sancties en/of wijzigingen van bestaande sanctieregimes inzake de situatie in Oekraïne.
30 maart | DNB start onderzoek naar naleving sanctieregelgeving en meldplicht
Sinds 25 februari jl. zijn naar aanleiding van de situatie in Oekraïne verschillende sancties ingesteld tegen Rusland en Belarus. Via nieuwsberichten heeft DNB de sector geïnformeerd over de invoering van deze sancties. Hoewel DNB zich bewust is van de grote inspanningen die financiële instellingen zich getroosten, willen wij vaststellen of financiële instellingen adequate procedures en maatregelen treffen om sanctieregelgeving na te leven. DNB gaat hier de komende periode onderzoek naar doen.
17 maart | Klaas Knot in Nieuwsuur over bevriezen tegoeden
Klaas Knot gaf op 17 maart bij Nieuwsuur uitleg over het bevriezen van Russische tegoeden door de Nederlandse financiële sector.
De @DNB_NL moet toezien of banken wel de sancties uitvoeren en Russisch geld bevriezen. “We hebben meer dan 200 miljoen euro bevroren, en het loopt op”, zegt bankpresident @KlaasKnot. België bevroor al miljarden, maar daar is volgens Knot ook veel meer Russisch geld. #Nieuwsuurpic.twitter.com/862B11xOFG
17 maart | Klaas Knot: ‘oorlog heeft grote invloed op onze economie’
Op 17 maart presenteerde DNB het jaarverslag over 2021. In de inleiding bij de persconferentie ging Klaas Knot uitgebreid in op de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne.
17 maart | Nieuws voor de sector: Update sancties tegen Rusland
Alle sanctiehits moeten worden gemeld bij DNB. We hebben geconstateerd dat onder toezicht staande instellingen niet alles melden. Ter verduidelijking geven we een aantal voorbeelden van hits die bij DNB gemeld moeten worden.
16 maart | Financiële sector heeft 11,4 miljard euro blootstelling aan Rusland
De Nederlandse financiële sector had in het vierde kwartaal van 2021 een directe blootstelling op Rusland van ongeveer 11,4 miljard euro. Dat blijkt uit de laatst beschikbare cijfers van DNB.
DNB en de AFM informeren u gezamenlijk over de stand van zaken ten aanzien van Europese sancties. Dit nieuwsbericht heeft enkel betrekking op nieuwe sancties en/of wijzigingen van bestaande sanctieregimes inzake de situatie in Oekraïne.
11 maart | Verhoogde cyberdreiging vanwege de situatie in Oekraïne: DNB roept financiële instellingen op alert te blijven
Veel instellingen en securityproviders wijzen op een verhoogde cyberdreiging tegen Westerse vitale instellingen door geavanceerde Russische hackers. Ook Nederlandse financiële instellingen schatten de dreiging in hun sector in als verhoogd, en zijn alert op de ontwikkelingen. Er zijn op dit moment nog geen aanvallen waargenomen, maar ‘verhoogde dijkbewaking’ blijft geboden.
11 maart | Nieuws voor de sector: Sancties tegen Belarus en Rusland (stand 11 maart)
De EU heeft op 9 maart 2022 nieuwe sancties ingesteld tegen Belarus en Rusland. Omdat het een bijzondere situatie betreft geven wij via dit nieuwsbericht een korte toelichting.
DNB en de AFM informeren u gezamelijk over de stand van zaken ten aanzien van Europese sancties. Dit nieuwsbericht heeft enkel betrekking op nieuwe sancties en/of wijzigingen van bestaande sanctieregimes inzake de situatie in Oekraïne.
8 maart | Financiële sancties: wie doet er wat mee en wie controleert?
Wat moeten banken, verzekeraars, trustkantoren en andere financiële instellingen doen nu er zoveel sancties opgelegd zijn? En wordt daar ook toezicht op gehouden? We zetten het voor u op een rijtje.
4 maart | Nieuws voor de sector: Sancties tegen Rusland (stand 4 maart)
De EU heeft op 28 februari 2022 en 2 maart 2022 nieuwe sancties ingesteld tegen Rusland. Omdat het een bijzondere situatie betreft geven wij een korte toelichting.
De Europese Unie heeft besloten een aantal Russische banken af te sluiten van SWIFT. Wat is SWIFT, van wie is het eigenlijk, en wat zijn de gevolgen als banken worden afgesloten?
DNB en de AFM informeren u gezamelijk over de stand van zaken ten aanzien van Europese sancties. Dit nieuwsbericht heeft enkel betrekking op nieuwe sancties en/of wijzigingen van bestaande sanctieregimes inzake de situatie in Oekraïne.
De Europese Unie heeft aangekondigd Russische banken af te sluiten van SWIFT. Wat is SWIFT, van wie is het eigenlijk, en wat zijn de gevolgen als een land wordt afgesloten?
28 februari | Wat betekenen de sancties tegen de Russische centrale bank?
De Europese Unie heeft op 28 februari sancties tegen de Russische centrale bank ingesteld. Hierdoor kan de Russische centrale bank niet meer bij haar tegoeden bij private instellingen en centrale banken in de Europese unie. Ook andere landen hebben zulke sancties tegen Rusland ingesteld. Hoe werken die sancties en wat zijn de gevolgen ervan?
Klaas Knot: "Ik verwelkom en steun de nieuwe financiële sanctiemaatregelen die de Europese Unie zaterdagavond heeft aangekondigd. Mijn gedachten gaan uit naar de Oekraïners die lijden onder deze afschuwelijke oorlog."
Ik verwelkom en steun de nieuwe financiële sanctiemaatregelen die de Europese Unie zaterdagavond heeft aangekondigd. Mijn gedachten gaan uit naar de Oekraïners die lijden onder deze afschuwelijke oorlog.
DNB & de AFM informeren u gezamelijk over de stand van zaken ten aanzien van Europese sancties. Dit nieuwsbericht heeft enkel betrekking op nieuwe sancties en/of wijzigingen van bestaande sanctieregimes inzake de situatie in Oekraïne.
25 februari | Negen vragen over de sancties en de economische gevolgen van de oorlog
De Europese Unie heeft een pakket aan sancties opgelegd aan Rusland. Wat zijn financiële sancties, wat zijn de gevolgen van deze sancties voor Nederland en hoe raakt de oorlog onze economie? De belangrijkste vragen op een rij.
24 februari | Klaas Knot in Acht uur journaal: ‘Stemming onder ECB-collega’s bijzonder bedrukt’
24 februari | Nieuws voor de sector: Sancties afgekondigd tegen Rusland
De EU heeft op 23 februari 2022 nieuwe sancties ingesteld tegen Rusland. Omdat het een bijzondere situatie betreft geven wij via deze nieuwsbrief een korte toelichting. Deze nieuwsbrief geeft de sancties weer die van kracht zijn op 24 februari 2022 op het moment van verzending.
DNB & de AFM informeren u gezamelijk over de stand van zaken inzake Europese sancties. Dit nieuwsbericht heeft enkel betrekking op nieuwe sancties en/of wijzigingen van bestaande sanctieregimes inzake de situatie in Oekraïne.
De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag zijn nieuwe monetairbeleidsstrategie gepubliceerd en uiteengezet in een verklaring over de monetairbeleidsstrategie.
Hoe raakt de hoge inflatie Nederland, en wat zien we in Europa en de rest van de wereld? Klaas Knot ging er op 6 april in de Tweede Kamer over in gesprek.
On April 4 Klaas Knot spoke at the Euro50 Group Conference “The ECB strategic review and the inflation challenge”, held at the Royal Automobile Club in London. Klaas talked about the current high inflation, the implications for monetary policy and the role of the strategic review.