Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Ons laatste nieuws direct in uw mail ontvangen? 
Dat kan met de DNB Nieuwsservice.

Meld u aan

Laatste nieuws over de sancties tegen Rusland

Nieuws

De Europese Unie heeft de afgelopen periode verschillende sancties opgelegd en aangekondigd tegen Rusland. Volg hier het laatste nieuws over de sancties en de doorwerking op de financiële sector, het betalingsverkeer en de economie. Dit artikel wordt aangevuld.

Gepubliceerd: 28 februari 2022

Straatkunst (legale graffiti muur) met de kleuren blauw en geel om aandacht te vragen voor de oorlog in Oekraïne

12 april | Nieuws voor de sector: update sancties tegen Rusland

De EU heeft op 8 april 2022 nieuwe sancties ingesteld tegen Belarus en Rusland. Omdat het een bijzondere situatie betreft geven wij via dit nieuwsbericht een korte toelichting. Dit nieuwsbericht geeft de sancties weer die van kracht zijn op het moment van verzending.

Sancties tegen Rusland (stand 12 april)

11 april | DNB & AFM sanctiealert

DNB & de AFM informeren u over de stand van zaken ten aanzien van Europese sancties. Dit nieuwsbericht heeft enkel betrekking op nieuwe sancties en/of wijzigingen van bestaande sanctieregimes inzake de situatie in Oekraïne.

DNB & AFM Sanctiealert – Stand van zaken Rusland en Oekraïne 11 april 2022

30 maart | DNB start onderzoek naar naleving sanctieregelgeving en meldplicht

Sinds 25 februari jl. zijn naar aanleiding van de situatie in Oekraïne verschillende sancties ingesteld tegen Rusland en Belarus. Via nieuwsberichten heeft DNB de sector geïnformeerd over de invoering van deze sancties. Hoewel DNB zich bewust is van de grote inspanningen die financiële instellingen zich getroosten, willen wij vaststellen of financiële instellingen adequate procedures en maatregelen treffen om sanctieregelgeving na te leven. DNB gaat hier de komende periode onderzoek naar doen.

DNB start onderzoek naar naleving sanctieregelgeving en meldplicht

17 maart | Hoe we economisch geraakt worden door de oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne heeft gevolgen voor onze economie. Hoe precies? Dat zetten we in een longread op een rij.

Hoe we economisch geraakt worden door de oorlog in Oekraïne

17 maart | Klaas Knot in Nieuwsuur over bevriezen tegoeden

Klaas Knot gaf op 17 maart bij Nieuwsuur uitleg over het bevriezen van Russische tegoeden door de Nederlandse financiële sector.

Bekijk hier het fragment uit de uitzending

17 maart | Klaas Knot: ‘oorlog heeft grote invloed op onze economie’

Op 17 maart presenteerde DNB het jaarverslag over 2021. In de inleiding bij de persconferentie ging Klaas Knot uitgebreid in op de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

Inleiding persconferentie Jaarverslag 2021

17 maart | De sanctiepakketten tegen Rusland op een rij (stand 17 maart)

De Europese Unie heeft diverse financiële sancties opgelegd tegen Rusland. Een overzicht van de verschillende sanctiepakketten.

De sanctiepakketten tegen Rusland op een rij

17 maart | Nieuws voor de sector: Update sancties tegen Rusland

Alle sanctiehits moeten worden gemeld bij DNB. We hebben geconstateerd dat onder toezicht staande instellingen niet alles melden. Ter verduidelijking geven we een aantal voorbeelden van hits die bij DNB gemeld moeten worden.

Update sancties tegen Rusland

16 maart | Financiële sector heeft 11,4 miljard euro blootstelling aan Rusland

De Nederlandse financiële sector had in het vierde kwartaal van 2021 een directe blootstelling op Rusland van ongeveer 11,4 miljard euro. Dat blijkt uit de laatst beschikbare cijfers van DNB.

Financiële sector heeft € 11,4 miljard blootstelling aan Rusland

16 maart | DNB & AFM Sanctiealert

DNB en de AFM informeren u gezamenlijk over de stand van zaken ten aanzien van Europese sancties. Dit nieuwsbericht heeft enkel betrekking op nieuwe sancties en/of wijzigingen van bestaande sanctieregimes inzake de situatie in Oekraïne.

11 maart | Verhoogde cyberdreiging vanwege de situatie in Oekraïne: DNB roept financiële instellingen op alert te blijven

Veel instellingen en securityproviders wijzen op een verhoogde cyberdreiging tegen Westerse vitale instellingen door geavanceerde Russische hackers. Ook Nederlandse financiële instellingen schatten de dreiging in hun sector in als verhoogd, en zijn alert op de ontwikkelingen. Er zijn op dit moment nog geen aanvallen waargenomen, maar ‘verhoogde dijkbewaking’ blijft geboden.

Verhoogde cyberdreiging vanwege de situatie in Oekraïne: DNB roept financiële instellingen op alert te blijven

11 maart | Nieuws voor de sector: Sancties tegen Belarus en Rusland (stand 11 maart)

De EU heeft op 9 maart 2022 nieuwe sancties ingesteld tegen Belarus en Rusland. Omdat het een bijzondere situatie betreft geven wij via dit nieuwsbericht een korte toelichting. 

Sancties tegen Belarus en Rusland (stand 11 maart)

10 maart | De sanctiepakketten tegen Rusland op een rij

De Europese Unie heeft de afgelopen dagen diverse financiële sancties opgelegd tegen Rusland. Een overzicht van de verschillende sanctiepakketten.

De sanctiepakketten tegen Rusland op een rij

10 maart | DNB & AFM Sanctiealert

DNB en de AFM informeren u gezamelijk over de stand van zaken ten aanzien van Europese sancties. Dit nieuwsbericht heeft enkel betrekking op nieuwe sancties en/of wijzigingen van bestaande sanctieregimes inzake de situatie in Oekraïne.

DNB & AFM Sanctiealert – Stand van zaken Rusland en Oekraïne 10 maart 2022

8 maart | Financiële sancties: wie doet er wat mee en wie controleert?

Wat moeten banken, verzekeraars, trustkantoren en andere financiële instellingen doen nu er zoveel sancties opgelegd zijn? En wordt daar ook toezicht op gehouden? We zetten het voor u op een rijtje.

Financiële sancties: wie doet er wat mee en wie controleert?

4 maart | Nieuws voor de sector: Sancties tegen Rusland (stand 4 maart)

De EU heeft op 28 februari 2022 en 2 maart 2022 nieuwe sancties ingesteld tegen Rusland. Omdat het een bijzondere situatie betreft geven wij een korte toelichting.

Sancties tegen Rusland (stand 4 maart)

4 maart | Vijf vragen over SWIFT [update]

De Europese Unie heeft besloten een aantal Russische banken af te sluiten van SWIFT. Wat is SWIFT, van wie is het eigenlijk, en wat zijn de gevolgen als banken worden afgesloten?

Vijf vragen over SWIFT

4 maart | Wat verwacht DNB dat instellingen doen als ze een sanctiehit hebben?

Welke verplichtingen heeft een financiële instelling om de Sanctiewet na te leven en wat moet u doen wanneer u een ‘hit’ heeft?

Wat verwacht DNB dat instellingen doen als ze een sanctiehit hebben?

3 maart | DNB & AFM Sanctiealert

DNB en de AFM informeren u gezamelijk over de stand van zaken ten aanzien van Europese sancties. Dit nieuwsbericht heeft enkel betrekking op nieuwe sancties en/of wijzigingen van bestaande sanctieregimes inzake de situatie in Oekraïne.

DNB & AFM Sanctiealert – Stand van zaken 3 maart 2022

2 maart | Interview Klaas Knot BBC Radio 4

FSB-voorzitter Klaas Knot sprak vandaag in een interview op BBC Radio 4 over de effecten van de sanctiemaatregelen voor de financiële stabiliteit.

Het interview is terug te luisteren, en begint vanaf 1:18:00.

Interview Klaas Knot BBC Radio 4

2 maart | De sanctiepakketten tegen Rusland op een rij

De Europese Unie heeft de afgelopen dagen diverse financiële sancties opgelegd tegen Rusland. Een overzicht van de verschillende sanctiepakketten.

De sanctiepakketten tegen Rusland op een rij

1 maart | Vijf vragen over SWIFT

De Europese Unie heeft aangekondigd Russische banken af te sluiten van SWIFT. Wat is SWIFT, van wie is het eigenlijk, en wat zijn de gevolgen als een land wordt afgesloten?

Vijf vragen over SWIFT

28 februari | Wat betekenen de sancties tegen de Russische centrale bank?

De Europese Unie heeft op 28 februari sancties tegen de Russische centrale bank ingesteld. Hierdoor kan de Russische centrale bank niet meer bij haar tegoeden bij private instellingen en centrale banken in de Europese unie. Ook andere landen hebben zulke sancties tegen Rusland ingesteld. Hoe werken die sancties en wat zijn de gevolgen ervan?

Wat betekenen de sancties tegen de Russische centrale bank?

27 februari | Statement Klaas Knot

Klaas Knot: "Ik verwelkom en steun de nieuwe financiële sanctiemaatregelen die de Europese Unie zaterdagavond heeft aangekondigd. Mijn gedachten gaan uit naar de Oekraïners die lijden onder deze afschuwelijke oorlog."

Het statement van Klaas Knot op Twitter

26 februari | DNB & AFM Sanctiealert

DNB & de AFM informeren u gezamelijk over de stand van zaken ten aanzien van Europese sancties. Dit nieuwsbericht heeft enkel betrekking op nieuwe sancties en/of wijzigingen van bestaande sanctieregimes inzake de situatie in Oekraïne.

25 februari | Negen vragen over de sancties en de economische gevolgen van de oorlog

De Europese Unie heeft een pakket aan sancties opgelegd aan Rusland. Wat zijn financiële sancties, wat zijn de gevolgen van deze sancties voor Nederland en hoe raakt de oorlog onze economie? De belangrijkste vragen op een rij.

Negen vragen over de sancties en de economische gevolgen van de oorlog

24 februari | Klaas Knot in Acht uur journaal: ‘Stemming onder ECB-collega’s bijzonder bedrukt’

24 februari | Nieuws voor de sector: Sancties afgekondigd tegen Rusland

De EU heeft op 23 februari 2022 nieuwe sancties ingesteld tegen Rusland. Omdat het een bijzondere situatie betreft geven wij via deze nieuwsbrief een korte toelichting. Deze nieuwsbrief geeft de sancties weer die van kracht zijn op 24 februari 2022 op het moment van verzending.

Sancties afgekondigd tegen Rusland

24 februari | DNB & AFM Sanctiealert

DNB & de AFM informeren u gezamelijk over de stand van zaken inzake Europese sancties. Dit nieuwsbericht heeft enkel betrekking op nieuwe sancties en/of wijzigingen van bestaande sanctieregimes inzake de situatie in Oekraïne.

Ontdek gerelateerde artikelen