Neem je kleine of grote risico’s?
We hebben hier dus te maken met een crash van een deelmarkt, een specifieke innovatie in het cryptolandschap. Er valt hier iets van te leren over risicobereidheid en risicoperceptie. Als je echt wilt innoveren, moet je risico accepteren. Je probeert immers nieuwe dingen uit. Het kan zijn dat die niet brengen wat je er van verwacht. Dat is wat ik ’klein risico’ noem. Je investeert een paar maanden werk in iets en besluit er niet mee verder te gaan. Dat leergeld zijn we bereid te betalen, ook bij DNB. Immers, de kosten van stilstaan en achter de feiten aan lopen zijn potentieel gigantisch. Maar er is ook ‘groot risico’. Een veelbelovende innovatie die opgeschaald wordt, snel in gebruik toeneemt en waar iedereen blij mee is. Klinkt fantastisch toch? Dat is het ook, tot het plots niet meer werkt. Dan zijn de gevolgen opeens een groot veelvoud van de impact van een mislukt experiment.
Duurzame innovatie
Wie wil innoveren moet de kleine risico’s bewust vooraf accepteren en de grote risico’s continu verkennen, monitoren en beheersen. Of dit nu gaat over toezichthouden, bankieren, verzekeren, pensioenen of innovaties in onderwijs, er is altijd een mate van risico dat we als mens (of als maatschappij!) niet bereid zijn te nemen. En daar moeten we waakzaam op blijven, want uiteindelijk lopen we bij DNB warm voor duurzame innovatie. U toch ook?
Gezamenlijke experimenten
Bij DNB doen we dat uiteraard voor onze eigen innovaties, het zal u niet verbazen dat de bereidheid om ‘groot risico’ te nemen voor een toezichthouder beperkt is. Maar ‘klein risico’ nemen is wel cruciaal om betekenisvol te kunnen blijven als toezichthouder en centrale bank in een innovatief land met een innovatieve financiële sector. Die vernieuwing in de sector gaat in een behoorlijk tempo en daarom zijn we via het iForum dichter bij de sector gaan staan om via dialoog en gezamenlijke experimenten te ontdekken wat groot en wat klein risico is, voordat we wakker worden op Crashnovation-day.
Het Luna-voorbeeld waar ik mee begon laat zien dat we alert moeten zijn als een innovatie echt iets nieuws toevoegt. Bij UST en Luna was dat de wijze waarop de UST op een waarde van 1 US$ gehouden werd via Luna in plaats van via onderpand met een harde waarde, zoals bij andere StableCoins. Een goed begrip van risico’s en een goede governance om misbruik te voorkomen zijn essentieel om innovaties duurzaam te laten slagen. Daar is ook nieuwe wetgeving voor nodig en gelukkig gaan ook daar de ontwikkelingen door. Dus, bent u bezig met innovaties waarvan u en uw omgeving denken dat er weinig mis kan gaan? Misschien een reden om juist daar nog eens goed naar te kijken!
Lees ook