In de halfjaarlijkse Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten staan de voorspellingen van DNB voor de Nederlandse economie centraal. Wij plaatsen deze tegen de achtergrond van de recente nationale en internationale ontwikkelingen.
Samenvatting
De Nederlandse economie groeit meer op eigen kracht. De groei van het bruto binnenlands product (bbp) komt in 2015 uit op 1,9%. Volgend jaar valt de groei tijdelijk terug naar 1,7%, om in 2017 weer aan te trekken naar 2,2%. Door een terugval in de wereldhandelsgroei, neemt de groeibijdrage van de export de komende twee jaren af, ondanks de gedeprecieerde eurokoers. De geringere groeibijdrage van de export wordt grotendeels gecompenseerd door een grotere bijdrage van de binnenlandse bestedingen. Dit wordt vooral ondersteund door de verrassend snel herstellende woningmarkt en de toenemende koopkracht van huishoudens. Bij dit laatste speelt het voorgenomen belastingplan voor 2016 een belangrijke rol. De voorziene belastingverlaging heeft niet alleen een gunstig effect op de consumptiegroei in 2016, maar ook in 2017.
Gedurende de ramingsperiode ligt de bbp-groei boven de potentiële groei. De economie draait de komende jaren echter nog niet op volledige capaciteit. Bedrijven laten hun productie vooral groeien via een hogere output per werknemer. Dat blijkt uit de werkgelegenheidsgroei, die langzamer herstelt dan na eerdere recessies. De werkloosheid daalt daardoor maar zeer beperkt, van 6,9% dit jaar en volgend jaar, naar 6,7% in 2017. De inflatie blijft vooralsnog laag en komt pas in 2017 boven 1%.
De eerder ingezette daling van het begrotingstekort stagneert, door de beoogde lastenverlichting, de lagere aardgasproductie en het toegenomen aantal asielzoekers. Het structurele begrotingssaldo verslechtert sterk, van -0,7% bbp in 2014 tot -2,5% in 2017. Een verkennende analyse laat zien dat de instroom van vluchtelingen op korte termijn een zeer klein, positief effect heeft op de economische groei, vooral door het bestedingseffect van de hogere overheidsuitgaven.
Een alternatief scenario analyseert de gevolgen van een groeiterugval in China, die gepaard gaat met extra onzekerheid op financiële markten. De gevolgen voor Nederland zijn aanzienlijk; door een lagere uitvoergroei valt de bbp-groei 0,7%-punt en 0,5%-punt lager uit dan in de raming.
Na een krachtig herstel uit de coronapandemie in 2021 zijn door de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie de economische vooruitzichten verslechterd en de financiële stabiliteitsrisico’s toegenomen. Naast de enorme humanitaire gevolgen van de oorlog in Oekraïne zelf is de economische en...
Tijdens een bijeenkomst op 31 mei luistert DNB-president Klaas Knot naar de vragen, kritiek en ideeën van jongeren. We willen het dan met name hebben over zaken waarmee jongeren vandaag of morgen te maken krijgen: de toekomst van onze economie én de hoge inflatie.
De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag zijn nieuwe monetairbeleidsstrategie gepubliceerd en uiteengezet in een verklaring over de monetairbeleidsstrategie.