Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Duurzaamheid financiële sector

76250 DNB Duurzaamheid Financie╠Êle Sector WEB

Duurzaamheidsstatistieken tonen de gevolgen van klimaatverandering voor de financiële sector, en de financiering van de transitie naar een duurzamere economie.

Het dashboard Duurzame beleggingen bevat statistieken die inzicht geven in de uitgifte en het bezit van schuldbewijzen met ‘groene’ of andere ‘duurzame’ kenmerken. Het dashboard Risico’s klimaatverandering voor de financiële sector toont twee soorten risico's waaraan financiële instellingen via hun beleggingen in niet-financiële bedrijven zijn blootgesteld:

  • Fysieke risico’s (zoals waterschaarste en kustoverstromingen).
  • Transitierisico's als gevolg van investeringen in bedrijven met een relatief hoge CO₂-voetafdruk.

De duurzaamheidsindicatoren in dit dashboard zijn samen met de Europese Centrale Bank (ECB) en andere centrale banken in het eurogebied ontwikkeld. In 2023 zijn de duurzaamheidsstatistieken voor het eerst gepubliceerd. De kwaliteit van de fysieke risico- en CO₂ indicatoren is nog niet vergelijkbaar met reguliere statistieken die DNB en de ECB publiceren. Om dit duidelijk te maken hebben deze statistieken het kwaliteitslabel ‘analytisch’. We werken hard om de kwaliteit de komende jaren te verhogen tot het niveau van reguliere statistieken.

Onderwerpen duurzaamheid