Betaaldienstagent

Een betaaldienstagent is een persoon die bij de uitvoering van betaaldiensten voor rekening van een betaalinstelling optreedt (definitie artikel 1:1 Wft.).

De betaaldienstagent moet zelf beschikken over controlemechanismen om witwaspraktijken en terrorismefinanciering tee voorkomen, en de beleidsbepalers van de agent moeten voldoen aan betrouwbaarheids- en deskundigheidseisen. In het kader van de notificatie dient de betaaldienstagent gegevens aan DNB te overleggen waaruit blijkt dat aan deze voorwaarden wordt voldaan.

Aangezien een betaaldienstagent een aparte rechtspersoon of een natuurlijk persoon is, gelden hiervoor uitgebreide eisen voor de notificatieverlening. Om een notificatie te krijgen voor een betaaldienstagent moet de instelling een verzoek bij DNB indienen met de vereiste gegevens (artikel 42a) sub c Besluit markttoegang financiële ondernemingen). Het verzoek wordt ingediend door het notificatieformulier in te vullen en aanvullende gegevens te sturen aan DNB.

Over de informatieverstrekking aan DNB hebben wij een Q&A opgesteld. Als de verstrekte informatie niet voldoende is, stellen we de betaalinstelling hiervan op de hoogte. Zodra alle gegevens over de notificatie naar tevredenheid van DNB verstrekt zijn, start de notificatietermijn van één maand. Binnen die maand kan de bevoegde autoriteit van lidstaat van ontvangst reageren op de notificatie van voorgenomen activiteiten van een betaaldienstagent. Als de bevoegde autoriteiten van de lidstaat van ontvangst goede redenen hebben om te vermoeden dat door tussenkomst van de betaaldienstagent sprake is of kan zijn van witwaspraktijken of terrorismefinanciering, dan kan DNB op basis van deze reactie de registratie van de agent in het openbaar register weigeren. Na het verstrijken van de termijn schrijven we de betaaldienstagent, in het daarvoor bestemde register, in. Vanaf dat moment kan de betaaldienstagent beginnen met het verlenen van haar diensten in de lidstaat van ontvangst.

Het doorlopende toezicht op de betaaldienstagent wordt uitgevoerd door DNB. Een instelling kan een centraal contactpunt in Nederland aanwijzen dat namens de instelling zorgt voor naleving van de Wwft en voor aanlevering van de door DNB op grond van deze wet vereiste informatie. Het toezicht van DNB verloopt in dat geval via dit contactpunt.

DNB kan het toezicht in samenwerking met de bevoegde autoriteit van de lidstaat van ontvangst uitvoeren. Deze houdt zelf toezicht op de naleving van de eigen regels ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering.

Notificatieverzoeken en specifieke vragen met betrekking tot notificaties kunt u insturen via MijnDNB.

Bevoegde autoriteiten uit de verschillende lidstaten delen met de EBA gegevens over de namen van betaaldienstagenten, die de EBA vervolgens publiceert in een openbaar register: EUCLID - Register. In Nederland actieve agenten van betaaldienstverleners met zetel in een andere lidstaat zijn ingeschreven in het register van de lidstaat van herkomst van de betaaldienstverlener en worden opgenomen in het EBA-register.

Ontdek gerelateerde artikelen