Eigen onderzoek
Voor het uitvoeren van een eigen betrouwbaarheidsonderzoek raadpleegt een instelling de volgende informatiebronnen:
- Formulier Betrouwbaarheidsonderzoek tweede echelon: controleer of het formulier volledig en juist is ingevuld.
- Eigen systemen: zoals het incidentenregister, waarin integriteitsschendingen worden opgeslagen.
- Databanken: zoals het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) en bijvoorbeeld onderzoek naar persoonlijke en zakelijke financiële antecedenten van de te toetsen persoon.
- Openbare bronnen: zoals Google.
- Gesprek met de te toetsen persoon om meer informatie en duidelijkheid te verkrijgen over bepaalde resultaten uit het eigen onderzoek als daar aanleiding toe is.
Voor het doorgeven van de resultaten van het betrouwbaarheidsonderzoek maakt de instelling gebruik van het format resultaten betrouwbaarheidsonderzoek onderneming.
Onderzoek door DNB
DNB stuurt de gegevens van de te toetsen persoon naar de Belastingdienst en de Landelijk Officier van Justitie. Daarnaast kan DNB informatie inwinnen bij andere financiële toezichthouders en strafrechtelijke autoriteiten, en toezichtinformatie raadplegen. Als daar aanleiding toe is, voert DNB een gesprek met de te toetsen persoon. De doorlooptijd bij DNB is mede afhankelijk van de kwaliteit van het eigen betrouwbaarheidsonderzoek door de instelling. Als dit onderzoek diepgaand en volledig is, kan een toetsing sneller worden afgerond.
Uitkomst van het onderzoek
Zodra het onderzoek van DNB is afgerond, stuurt DNB een schriftelijk bericht naar de instelling met daarin het besluit over de betrouwbaarheid. De betrokken persoon ontvangt hiervan een kopie. Bij een negatief besluit neemt DNB eerst telefonisch contact op met de te toetsen persoon en de instelling.