Nieuw sanctiemeldformat per 1 juli 2022
Per 1 juli 2022 lanceert DNB een nieuw sanctiemeldformat en kunnen instellingen hun sanctiemeldingen via het Digitaal Loket Toezicht indienen.
Lees meerU gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:
Iedereen die in Nederland activiteiten als kredietunie verricht en niet is vrijgesteld, heeft een vergunning nodig van De Nederlandsche Bank (DNB). De activiteiten mogen pas worden gestart na verlening van een vergunning. Bent u op dit moment vrijgesteld van de vergunningplicht voor kredietunies? Vraag dan tijdig een vergunning aan, ruim vóórdat u verwacht de vrijstellingsgrens van EUR 10 miljoen aan aangetrokken opvorderbare gelden te overschrijden.
Wilt u een vergunning aanvragen voor een kredietunie? Neem dan contact op met de afdeling Markttoegang: markttoegang@dnb.nl of 020 524 2049. Wij informeren u dan over de procedure en geven aan welke gegevens we van u nodig hebben om de vergunningaanvraag inhoudelijk te kunnen beoordelen.
Alleen als wij alle gevraagde informatie van u ontvangen, kunnen wij uw aanvraag inhoudelijk beoordelen. Is dit niet het geval? Dan verzoeken wij u om uw aanvraag alsnog compleet te maken. De beslistermijn van drie maanden gaat pas lopen als wij uw aanvraag compleet hebben. De kwaliteit van uw aanvraag en bijlagen zijn dus van grote invloed op de totale duur van de behandeling van uw aanvraag.
Aan een vergunningaanvraag voor het uitoefenen van het bedrijf van kredietunie zijn kosten verbonden. Ongeacht of de vergunning door DNB wordt verleend of afgewezen, of door de aanvrager tussentijds wordt ingetrokken. Voor de behandeling van een vergunningaanvraag voor een kredietunie brengen wij EUR 8.500 in rekening. De hoogte van deze éénmalige kosten is vastgelegd in bijlage I bij de Wet bekostiging financieel toezicht.
Naast de eenmalige kosten voor de vergunningaanvraag, brengt DNB jaarlijks kosten in rekening aan kredietunies voor de kosten van het doorlopend toezicht op deze instellingen.
Sector(en)
Per 1 juli 2022 lanceert DNB een nieuw sanctiemeldformat en kunnen instellingen hun sanctiemeldingen via het Digitaal Loket Toezicht indienen.
Lees meerSinds begin dit jaar kunt u kiezen of u onze toezichtnieuwsbrieven direct, wekelijks of maandelijks krijgt. Veel abonnees kozen er inmiddels voor om onze directe nieuwsservice te gebruiken.
Lees meerDNB consulteert de gewijzigde beleidsinvulling van de opties en discreties die voortvloeien uit de CRD en CRR. De aanleiding voor deze aanpassing is de gewijzigde regelgeving (de CRD5, CRR2 en LCR DR Amending Act) waardoor nieuwe opties en discreties zijn geïntroduceerd.
Lees meer