Nieuw sanctiemeldformat per 1 juli 2022
Per 1 juli 2022 lanceert DNB een nieuw sanctiemeldformat en kunnen instellingen hun sanctiemeldingen via het Digitaal Loket Toezicht indienen.
Lees meerU gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:
Op deze pagina leest u een beknopte beschrijving van Solvency II – Pilaar 3. Pilaar 3 van Solvency II omvat de eisen ten aanzien van te publiceren informatie en de rapportage aan de toezichthouder, zowel op solo als op groepsniveau.
Algemeen
Een belangrijk onderdeel van Solvency II zijn de vereisten ten aanzien van transparantie en rapportages aan de toezichthouder, zoals opgenomen in Pilaar 3 van Solvency II. Pilaar 3 bestaat uit vier onderdelen:
Het rapport over de solvabiliteit en financiële positie
Een belangrijk onderdeel van Solvency II is de bekendmaking van Solvency II-informatie aan gebruikers van financiële informatie. Dat doen verzekeraars door jaarlijks een rapport te publiceren over de solvabiliteit en financiële positie (SFCR). Een kopie van het SFCR dient te worden ingediend bij de toezichthouder.
In dit rapport beschrijft de verzekeraar zijn werkzaamheden en resultaten, zijn bedrijfsvoering, zijn risicoprofiel, de uitgangspunten voor de waardering van activa, technische voorzieningen en andere verplichtingen, en het kapitaalbeheer. De vereisten hiervoor zijn vastgelegd in de richtlijn en verordening Solvency II. Daarnaast dient ook een aantal kwantitatieve rapportagestaten openbaar te worden gemaakt, zoals opgenomen in de uitvoeringsverordening van de Europese Commissie.
Onder bepaalde omstandigheden dienen verzekeraars naast het jaarlijkse SFCR ook tussentijds informatie openbaar te maken. Bijvoorbeeld wanneer een verzekeraar significant niet voldoet aan de SCR en er binnen twee maanden geen realistisch herstelplan is ingediend bij de toezichthouder.
De toezichthouderrapportage en de kwantitatieve rapportagestaten
Naast een openbaar rapport kent Solvency II een toezichthouderrapportage, die de verzekeraar opstelt en indient bij de toezichthouder. De toezichthouderrapportage bestaat uit een beschrijvend deel en uit kwantitatieve rapportagestaten, op zowel solo- als groepsniveau.
Het beschrijvende deel van de toezichthouderrapportage heeft dezelfde structuur als het publieke rapport over de solvabiliteit en financiële positie, maar bevat de informatie die te gedetailleerd of te vertrouwelijk wordt geacht voor publicatie. Daarnaast is ook de rapportage van de Own Risk and Solvency Assessment (ORSA) onderdeel van de in te dienen informatie bij de toezichthouder.
De kwantitatieve rapportagestaten bestaan uit de rapportagestaten van het geharmoniseerde Europese raamwerk (te vinden op de website van de Europese toezichtautoriteit EIOPA) en de nationale staten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen kwartaalstaten en jaarstaten, waarbij de kwartaalstaten beperkter van scope zijn. Een subset van de jaarstaten dient tevens door een externe accountant te worden gecontroleerd en gewaarmerkt (zie de Regeling staten voor een overzicht van deze staten). Meer informatie over de technische wijze van rapporteren is te vinden op de webpagina over e-Line.
Rapportages bij vooraf gedefinieerde gebeurtenissen
Er kunnen bij de verzekeraar bepaalde gebeurtenissen optreden die een materiële invloed hebben op de verzekeraar en die daarmee ook van belang zijn voor de toezichthouder. Denk hierbij aan gebeurtenissen die leiden tot een materiële verandering in de werkzaamheden en resultaten, de bedrijfsvoering, het risicoprofiel of de solvabiliteit, en financiële positie. Verzekeraars moeten over deze gebeurtenissen zo snel mogelijk aan de toezichthouder rapporteren.
Het beleid van de publieke verslaggeving en de rapportage aan de toezichthouder
Het proces van totstandkoming van de publieke rapportages en de rapportage aan de toezichthouder moet zijn ingebed in de bedrijfsvoering van de verzekeraar; het publicatie- en het rapportagebeleid van de verzekeraar moet duidelijk gedefinieerd zijn.
Link naar downloads
Relevante artikelen uit de Solvency II-richtlijn
Relevante artikelen uit de Gedelegeerde Verordening
Relevante technische standaarden
Relevante EIOPA-richtsnoeren zijn:
Sector(en)
Per 1 juli 2022 lanceert DNB een nieuw sanctiemeldformat en kunnen instellingen hun sanctiemeldingen via het Digitaal Loket Toezicht indienen.
Lees meerSinds begin dit jaar kunt u kiezen of u onze toezichtnieuwsbrieven direct, wekelijks of maandelijks krijgt. Veel abonnees kozen er inmiddels voor om onze directe nieuwsservice te gebruiken.
Lees meerOp 30 juni aanstaande organiseren wij een informatiebijeenkomst over toetsingen, waarin we u bijpraten over het toetsingsproces en we graag uw vragen over het toetsingsproces en het toetsingsgesprek beantwoorden.
Lees meer