Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Succesfactoren vvgb-aanvraag

Factsheet

Gepubliceerd: 07 juli 2023

Bekijk eerdere versies in het archief

Banken met een zetel in Nederland hebben voor bepaalde handelingen een verklaring van geen bezwaar (vvgb) nodig van De Nederlandsche Bank (DNB) of de Europese Centrale Bank (ECB).

Zelf kunt u dit proces positief beïnvloeden. We hebben op een rij gezet hoe u dit kunt doen. Hiervoor hebben we gekeken naar aanvragen uit het verleden die voorspoedig verliepen en er de succesfactoren uitgefilterd. Duidelijk is dat aanvragen die compleet zijn en kwalitatief goed in elkaar zitten, meer kans van slagen hebben.

De succesfactoren van een soepele vvgb-aanvraag:

Goede voorbereiding
Het helpt als u weet wat er bij een vvgb-aanvraag komt kijken en waarom en hoe we bepaalde zaken beoordelen. Op de website Open Boek Toezicht hebben we de nodige informatie voor u op een rij gezet:

  • Het wettelijk kader, waarmee u kennis van wet- en regelgeving kunt opdoen (tip!)
  • Toelichting op het vvgb-aanvraagformulier, waarin we per onderwerp aangegeven wat we van u verwachten (tip!)
  • Onderzoek ook goed of voor de handeling wel een vvgb vereist is en of u de juiste vvgb aanvraagt. U kunt hierbij de hulp inroepen van een juridisch adviseur (tip!)Gaat het om een complexe aanvraag? Dan raden wij u aan contact met ons op te nemen voor vooroverleg.

Volledige aanvraag
Het klinkt als een open deur, maar als een aanvraag niet compleet is, kunnen wij uw aanvraag niet volledig beoordelen en moeten we aanvullende informatie bij u opvragen. Dit kost extra tijd en de beslistermijn gaat dan nog niet lopen. Zorg dus voor een volledige aanvraag. In het aanvraagformulier en de toelichting, leest u hier alles over.

Kwalitatief goede aanvraag
Als u uw aanvraag goed onderbouwt en daarbij per onderdeel laat zien waarom u voldoet aan de vereisten voor een vvgb-aanvraag, stelt u ons in staat alle aspecten snel te beoordelen. Met kwalitatief goede informatie levert u in feite een sterke bewijsvoering bij uw aanvraag en kan het proces sneller verlopen.

Bijstand door adviseur
In de praktijk zien we dat de ingediende aanvraag vaker volledig en kwalitatief beduidend beter is als de aanvrager zich laat bijstaan door een expert, bijvoorbeeld een juridisch adviseur die gespecialiseerd is in de Wet op het financieel toezicht (Wft). Een complete en goed onderbouwde aanvraag kunnen wij sneller en beter beoordelen. 

Informatie verklaring van geen bezwaar

Ontdek gerelateerde artikelen