Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Betalingsinitiatiediensten

Vraag:

Wat is een betalingsinitiatiedienst?

Gepubliceerd: 22 september 2017

Bekijk eerdere versies in het archief

Antwoord:

Een betalingsinitiatiedienst is een dienst van een betaaldienstverlener waarbij op verzoek van de betaaldienstgebruiker een betaalopdracht wordt geïnitieerd met betrekking tot een online raadpleegbare betaalrekening die de betaaldienstgebruiker bij een andere betaaldienstverlener aanhoudt.

Toelichting

Betalingsinitiatiediensten zijn vooral van belang bij online aankopen. Indien de betaaldienstverlener een betaling heeft geïnitieerd op verzoek van de gebruiker, dient de rekeninghoudende betaaldienstverlener onmiddellijk informatie over de initiëring van de betalingstransactie aan de betaaldienstverlener te verstrekken. De betaaldienstverlener kan vervolgens aan de online merchant doorgeven dat de betaling succesvol geïnitieerd is. Betalingsinitiatiediensten kunnen overigens ook betrekking hebben op overboekingen, ongeacht of er onderliggende verplichtingen zijn tussen betaler en begunstigde.

Een rekeninghoudende betaaldienstaanbieder zal meestal een bank zijn, maar het kan ook een betaalinstelling zijn die betaalrekeningen aanbiedt (dienst 1 + 2) .

Betaalinitiatiediensten kunnen verstrekt worden door banken, elektronischgeldinstellingen (EGI) of betaalinstellingen met een vergunning voor dienst 7. Het is niet mogelijk om als vrijgestelde betaalinstelling betalingsinitiatiediensten te verlenen.1

Indien een EGI of betaalinstelling betaalinitiatiediensten wil verlenen, hoeft deze geen contractuele relatie te hebben met de rekeninghoudende betaaldienstverlener.2

1 Zie artikel 32, eerste lid, PSD2.
2 Zie artikel 66, vijfde lid, PSD2.

Ontdek gerelateerde artikelen