Introductie variabele uitkering
Het wettelijk kader voor premieregeling, premieovereenkomst en kapitaalovereenkomst (hierna: premieregelingen) is per 1 september 2016 gewijzigd. Het kapitaal dat in deze regelingen wordt opgebouwd, hoeft sindsdien op de pensioendatum niet altijd meer in een vaste uitkering omgezet te worden, maar kan ook worden gebruikt voor de financiering van een variabele uitkering.
De wetswijziging in 2016 heeft in principe voor alle pensioenuitvoerders die een (verplichtgestelde) premieregeling uitvoeren gevolgen. De Pensioenwet schrijft namelijk voor dat pensioenuitvoerders:
- deelnemers in elk geval voorafgaand aan de pensioendatum de keuze geven tussen een vaste of een variabele uitkering;
- deelnemers informeren over het shoprecht, indien de pensioenuitvoerder zelf alleen vaste of alleen variabele uitkeringen uitvoert; en
- de beleggingsmix aanpassen aan de voorkeur van de deelnemer voor een vaste dan wel een variabele uitkering.
Alleen voor zover premieregelingen worden uitgevoerd waarvoor geen shoprecht geldt, gelden bovenstaande consequenties niet. Zie hiervoor de Q&A Shoprecht bij premie- en kapitaalovereenkomsten in de Pw.
Prudent person, beleggen en risicohouding premieregelingen
In de lagere regelgeving is toepassing van de prudent person regel verduidelijkt voor premieregelingen en variabele uitkeringen. Ook het begrip risicohouding is nader ingevuld als vertrekpunt voor het beleggingsbeleid voor dit type regelingen. De risicohouding voor premieregelingen wordt door de pensioenuitvoerder vastgesteld op basis van de rekenmethodieken voor weergave van ouderdomspensioen in scenario’s. Tot 1 januari 2019 mag ook nog gebruik gemaakt worden van de tijdelijke regeling. De door de pensioenuitvoerder vastgestelde risicohouding is uitgangspunt voor het uit te voeren beleggingsbeleid in de premieregeling. Periodiek wordt getoetst of het beleggingsbeleid past bij de vastgelegde risicohouding.
Scenario’s voor informatieverstrekking premieregelingen en variabele uitkeringen
Op grond van de tijdelijke regeling informatieverstrekking, opgenomen in artikel 54 Besluit uitvoering Pw en Wvb, stelt DNB scenario’s beschikbaar. Deze scenario’s moeten pensioenuitvoerders van een premieregeling en variabele uitkering gebruiken voor de informatie over de hoogte van een variabel pensioen en de daaraan verbonden risico’s.
Vanaf 1 januari geldt dat pensioenuitvoerders voor de informatieverstrekking de rekenmethodieken voor weergave van ouderdomspensioen in scenario’s moeten toepassen in plaats van de tijdelijke regeling. Zie hiervoor de Q&A Informatieverstrekking variabel pensioen op basis van de rekenmethodieken voor weergave van ouderdomspensioen in scenario’s.