Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Lesmateriaal voor vmbo

De Nederlandsche Bank (DNB) biedt verschillende lessen voor leerlingen van het vmbo. Als docent kunt u deze in de les gebruiken.

De wereld van DNB

Wie maakt de euromunten en -biljetten? Hoe houden we betaalsystemen veilig? En hoe houd je toezicht op banken? De online les ‘De wereld van DNB’ laat leerlingen op een interactieve manier ontdekken wat DNB doet. En waarom dat belangrijk is voor de welvaart in Nederland. Aan bod komen economische principes en begrippen zoals rente, inflatie, koopkracht en economische groei. Het materiaal sluit aan op verschillende eindtermen en concepten uit het vmbo-curriculum.

Voor wie

De les is geschikt voor leerlingen in de bovenbouw van het vmbo.

Meer informatie, van start

Geld moet rollen (tijdelijk niet beschikbaar)

‘Geld moet rollen’ is een online les over geld en betalen. Leerlingen kunnen deze zelfstandig maken. Wel zijn een computer, een internetverbinding en een koptelefoon voor iedere leerling nodig.

Voor wie

Les 1 tot en met 4 zijn geschikt voor leerlingen in de onder- en bovenbouw van het vmbo. Les 5 en 6 zijn voornamelijk geschikt voor leerlingen in de bovenbouw.

Inhoud les 1 t/m 4 (onder- en bovenbouw)

Achtereenvolgens komen aan bod: Wat is geld? Welke vormen van geld zijn er? Welke functies heeft geld? Daarna gaan we dieper in op: munten, eurobankbiljetten, betaalrekeningen, rente en hoe je zelf kunt vaststellen of je eurobiljet echt is.

Inhoud les 5 en 6 (bovenbouw)

Hierin komen ook de onderwerpen inflatie, koopkracht en wisselkoersen aan bod. Inclusief een aantal pittige rekenopdrachten.

Van start

  • Start ‘Geld moet rollen’ online (tijdelijk niet beschikbaar)