Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Munt gevonden: melden en reinigen

Als u een munt gevonden heeft, kunt u dat bij De Nederlandsche Bank (DNB) melden. Wij zorgen ervoor dat uw vondst wordt beschreven en in de NUMIS-database terecht komt. Zo zijn de algemene gegevens beschikbaar zijn voor toekomstig onderzoek. Het is ook belangrijk dat u de munt voorzichtig reinigt. We leggen uit hoe u dat doet.

Infographic over numismatische collectie

Meld uw muntvondst

Heeft u een numismatisch voorwerp gevonden? Meld dit dan aan DNB via het meldingsformulier. Vul het formulier zo volledig mogelijk in en voeg foto’s toe van beide kanten van de vondst op een witte achtergrond. Voordat u een scherpe foto van de gevonden objecten kunt maken, moet u ze misschien reinigen.

Formulier Muntvondst

Reinig uw muntvondst

Reinig uw muntvondst voorzichtig door het te wassen met zeep en een zachte tandenborstel. Gebruik bij het afspoelen bij voorkeur gedestilleerd water. Is het object daarna nog niet schoon genoeg? Dan kunt u de munt of penning in een badje van oplosmiddelen leggen. Denk bijvoorbeeld aan alcohol, aceton, wasbenzine of terpentine, deze middelen zijn verkrijgbaar bij de drogist, apotheek of bouwmarkt. Is het object nog steeds vuil? Dan hebben we alle manieren om het te reinigen op een rijtje gezet.

Richtlijnen voor het reinigen van munten en penningen

1,1MB PDF
Download Richtlijnen voor het reinigen van munten en penningen

Ontdek gerelateerde artikelen