Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Er is veel financiering nodig voor het behalen van de SDG’s in 2030. Het doel is om de financieringen die bijdragen aan de SDG’s fors te verhogen. Van miljoenen naar miljarden. Banken, pensioenfondsen en andere investeerders willen hieraan bijdragen. Maar het is moeilijk vast te stellen hoe groot de impact van investeringen op de SDG’s precies is.

Indicatoren

De werkgroep SDG-impactmeting heeft daarom een leidraad opgesteld. Deze leidraad geeft een beperkt aantal indicatoren voor elke SDG. Investeerders kunnen met deze indicatoren bepalen in hoeverre hun leningen en investeringen bijdragen aan de SDG’s. Tegelijkertijd kunnen zij met de indicatoren veel gerichter data verzamelen. En dankzij betere impactdata kunnen investeerders beter monitoren, managen én communiceren hoe zij bijdragen aan de SDG’s.

Leidraad voor investeerders

Het uiteindelijk doel van de leidraad is om de investeringen die een meetbare bijdrage leveren aan de SDG’s op te schalen. Zo worden er geen miljoenen, maar miljarden in geïnvesteerd. Eloy Lindeijer, Chief Investment Management bij PGGM en sponsor van de werkgroep SDG-impactmeting: “Het meten van de maatschappelijke impact van onze beleggingen blijft uitdagend, maar is dankzij het werk van deze groep wel overzichtelijker gemaakt. Wij willen graag laten zien dat we meetbare impact kunnen leveren bij goede pensioenen, beleggingen en andere financiële diensten”. De werkgroep zal de leidraad nu verder uitwerken om zo inzicht te krijgen in methodes om de SDG-impact van investeringen te meten.

Test en geef feedback

De voorgestelde indicatoren zijn in lijn met de indicatoren en doelen van de VN. Veel van de VN-doelen zijn bedoeld voor overheden, daarom zijn sommige indicatoren herschreven zodat ze praktisch toepasbaar zijn voor investeerders. Het uiteindelijke doel is te komen tot een nieuwe standaard. De lijst indicatoren is een eerste opzet.

Werkgroep SDG-impactmeting

De werkgroep SDG-impactmeting bestaat uit een groot aantal financiële instellingen en bedrijven. Lid van de werkgroep zijn PGGM, ABN AMRO, Achmea, ACTIAM, ASN, ASR Nederland, APG, DNB, FMO, ING, Philips, Kempen, Van Lanschot, MN, NN Group, Rabobank, Robeco, TKP Investments, Triodos, Unilever, Unilever Pensioenfonds. Voorzitter van de werkgroep is Piet Klop (PGGM). De opdrachtgever is Eloy Lindeijer (PGGM).

Downloads

SDG Indicators-with-Breakdowns

362KB PDF
Download

SDG Impact measurement

959KB PDF
Download