Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Kunstruimte

Kunstcollectie

De Nederlandsche Bank (DNB) verzamelt hedendaagse kunst van topkwaliteit die inspireert, verbindt en de dialoog levend houdt. Want we vinden het belangrijk om onze medewerkers een inspirerende werkomgeving te bieden. En we willen jonge, talentvolle kunstenaars een podium geven. Zodra de renovatie van ons hoofdkantoor klaar is in 2024, kunt u onze collectie weer komen bekijken.

Onze collectie: experimenteel, eigenzinnig en vernieuwend

De kunstcollectie van DNB is experimenteel, eigenzinnig en vernieuwend. Met evenwicht tussen het vertrouwde en het verrassende. We voegen regelmatig nieuwe werken toe en verkopen werken die niet langer in de collectie passen. We zijn vooral geïnteresseerd in kunst die een duidelijke ontwikkeling laat zien in het werk van een kunstenaar. De collectie bevat allerlei vormen van beeldende kunst, zoals schilderijen, keramiek, installaties, sculpturen en foto’s.

De afgelopen jaren hebben we de samenhang in de collectie versterkt. We hebben ons daarbij vooral gericht op inhoud en concept: de gedachte achter het werk. Wij vinden dat investeren met een scherp oog voor jong talent aansluit bij ons streven naar openheid, scherpte, betrokkenheid en betrouwbaarheid. Kernwaarden van DNB, die ook in de kunstcollectie naar voren komen.

Kunst op de werkvloer

Met kunst in het gebouw bieden we onze medewerkers een inspirerende werkomgeving. Ook mag iedere medewerker kunst lenen voor op de werkplek. Dit verhoogt niet alleen het werkplezier, maar leidt er ook toe dat medewerkers meer vertrouwd raken met hedendaagse kunst.

 

kunst

Kunst en de samenleving

Ook de samenleving profiteert van onze kunstcollectie. We stimuleren jonge, talentvolle kunstenaars om zich verder te ontwikkelen. Door werken aan te kopen en hun de gelegenheid te bieden om te exposeren. En soms verstrekken we opdrachten. In 2014 bijvoorbeeld, toen DNB 200 jaar bestond. Drie kunstenaars – Cristina Lucas, Sarah van Sonsbeeck en Berend Strik – hebben toen onze goudkluis bezocht. Alle drie hebben ze toen een tentoonstelling samengesteld. Het werk dat ze hiervoor hebben gemaakt, hebben we aangekocht. We lenen regelmatig werken uit aan musea en andere instellingen voor exposities.

De toekomst

Na de renovatie van ons hoofdkantoor in 2024 bent u weer van harte welkom om onze collectie te bekijken. We stellen dan een gedeelte rondom de vroegere goudkluis open voor het publiek. Ook komt er een beeldentuin waar u even kunt rondwandelen of rustig een boek kunt lezen.

Samenwerkingen

Wij werken samen met verschillende musea en andere organisaties, zoals Museum Hilversum en de Rijksakademie van Beeldende kunsten. Verder zijn we lid van de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN) en de International Association of Corporate Collections of Contemporary Art (IACCCA).

Kunstcommissie

Onze kunstcommissie bestaat uit medewerkers van DNB en is verantwoordelijk voor het kunstbeleid. De commissie streeft naar een collectie die een afspiegeling vormt van de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. De leden van de commissie zijn medewerkers die hier een passie voor hebben.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de kunstcollectie van DNB? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar kunstcommissie@dnb.nl.

Aanwinsten boekje 2019

1,4MB PDF
Download Aanwinsten boekje 2019

Aanwinsten boekje 2018

1,7MB PDF
Download Aanwinsten boekje 2018

Aanwinsten boekje 2017

2,2MB PDF
Download Aanwinsten boekje 2017