De invaarmelding wordt behandeld door een team bestaande uit een coördinator en een aantal experts die de invaarmelding beoordelen. In deze beoordeling gebruikt DNB het invaarsjabloon als belangrijkste informatiebron voor de inhoudelijke beoordeling. In het sjabloon dient daarom alle relevante informatie en verwijzingen naar onderliggende documentatie opgenomen te worden. De coördinator van het beoordelingsteam is gedurende het gehele proces aanspreekpunt voor het pensioenfonds en houdt het pensioenfonds op de hoogte van de voortgang van de beoordeling.
In de beoordelingsfase stuurt DNB het pensioenfonds in de volgende gevallen een bevindingenbrief:
- DNB constateert dat het pensioenfonds nog niet aan bepaalde bij invaren relevante wettelijke normen voldoet; en/of
- DNB constateert ten aanzien van bepaalde bij invaren relevante wettelijke normen dat DNB nog onvoldoende informatie heeft om vast te stellen of het pensioenfonds aan wet- en regelgeving voldoet.
Vervolgens krijgt het pensioenfonds de gelegenheid om eventuele tekortkomingen ten aanzien van de wettelijke normen op te lossen en/of aanvullende informatie aan te leveren.
Als DNB een bevindingenbrief stuurt, stelt DNB schriftelijk een termijn voor de beantwoording. In beginsel bedraagt deze termijn twee weken. Indien nodig kan DNB een langere termijn voor de beantwoording geven. De antwoorden van het pensioenfonds kunnen DNB aanleiding geven tot het sturen van een nieuwe bevindingenbrief.
Besluitvormingsfase
In de besluitvormingsfase rondt DNB de beoordeling van de invaarmelding af met de beschikking om wel of niet een verbod op te leggen. DNB neemt de beschikking op basis van een totaalweging van de beoordeling van de bij invaren relevante wettelijke normen, met inachtneming van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.
Voorschriften
Zoals hierboven toegelicht, streeft DNB ernaar om niet te wachten met het nemen van de beschikking tot het einde van de wettelijke termijn (de beoogde invaardatum). Als DNB voorschriften opneemt in een beschikking om geen verbod op invaren op te leggen, dan is dat ook niet nodig: DNB zal waarschijnlijk standaard in een beschikking waarin DNB geen verbod oplegt het voorschrift opnemen dat het pensioenfonds DNB moet informeren bij materiële wijzigingen in de informatie die het fonds bij de invaarmelding heeft aangeleverd. Bijvoorbeeld het wijzigen van de beoogde invaardatum. Ook als achteraf blijkt dat het pensioenfonds onjuiste of onvolledige informatie aan DNB heeft verstrekt, dan moet het pensioenfonds dat onmiddellijk aan DNB melden.
Daarnaast is het mogelijk dat DNB voorschriften opneemt over het nog uitvoeren van onderdelen van het implementatieplan, of over bevindingen van DNB ten aanzien van de invaarmelding of naar aanleiding van een toezichtonderzoek die het pensioenfonds vóór het invaren moet adresseren.
Zie ook de Factsheet voorschriften in besluit DNB over invaren.
Informeren van het pensioenfonds
DNB stuurt de genomen beschikking aan het pensioenfonds in een beschikkingsbrief. Als DNB voornemens is om met de beschikking een verbod of bezwarende voorschriften op te leggen, dan zal DNB het pensioenfonds hierover vooraf schriftelijk informeren met de vraag om hierop binnen twee weken een zienswijze te geven. DNB zal de informatie uit de zienswijze wegen bij het nemen van de (definitieve) beschikking.
Toezichtbrief
Het is mogelijk dat DNB op basis van de beoordeelde informatie tot de conclusie komt dat het pensioenfonds na invaren op één of meer onderdelen niet zal voldoen aan de wet, maar dat dit geen aanleiding is voor een verbod of voorschriften. DNB kan het pensioenfonds dan, naast de beschikking over invaren, een toezichtbrief sturen over de betreffende bevindingen.
Na het besluit
Het pensioenfonds kan binnen zes weken na de dag van bekendmaking van de beschikking van DNB bezwaar maken tegen de beschikking.
Indien de beschikking van DNB voorschriften bevat, zal DNB erop toezien dat het pensioenfonds deze voorschriften vóór het invaren naleeft. Bijvoorbeeld met een verklaring waarin het pensioenfonds op een vastgestelde datum aan DNB bevestigt dat aan de voorschriften wordt voldaan en/of doordat het pensioenfonds DNB periodiek informeert over de voortgang van het voldoen aan de voorschriften.
Partiële beoordeling
Bij een partiële beoordeling legt een pensioenfonds een afgebakend deel van het gehele invaarbesluit aan DNB voor wanneer het pensioenfonds de besluitvorming daarover heeft afgerond. DNB toetst vervolgens of dit deel van deze invaar-besluitvorming aan de eisen van de Wtp voldoet. Logischerwijs vergemakkelijkt een positief afgeronde partiële beoordeling het proces voor beoordeling van de volledige invaarmelding. Fondsen kunnen een verzoek tot partiële beoordeling bij hun toezichthouder/contactpersoon melden.