Nieuw sanctiemeldformat per 1 juli 2022
Per 1 juli 2022 lanceert DNB een nieuw sanctiemeldformat en kunnen instellingen hun sanctiemeldingen via het Digitaal Loket Toezicht indienen.
Lees meerU gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:
Het proces van de vergunningaanvraag voor een bank bestaat uit twee fasen: de voortrajectfase en de formele fase. De wettelijke beslistermijn voor een vergunningaanvraag voor een bank bedraagt 26 weken. De beslistermijn gaat lopen als De Nederlandsche Bank (DNB) de formele vergunningaanvraag heeft ontvangen.
Voordat u overgaat tot een formele vergunningaanvraag, raadt DNB u aan om gebruik te maken van de mogelijkheid om eerst informeel met DNB over uw aanvraag in gesprek te gaan. U kunt in deze voortrajectfase een conceptaanvraag laten beoordelen door DNB voordat u uw definitieve aanvraag indient.
Voordat u een (formele) aanvraag indient, kunt u met DNB in gesprek gaan over de voorgenomen activiteiten en de haalbaarheid daarvan. Dit gesprek wordt gevoerd op basis van een concreet businessplan, zonder dat een complete vergunningaanvraag hoeft te worden voorbereid. DNB geeft in het gesprek een inhoudelijke terugkoppeling op uw businessplan en informeert u over het aanvraagproces.
In het businessplan moeten een aantal aspecten van de propositie zijn uitgewerkt, waaronder in ieder geval de financiële prognoses voor de eerste drie jaren en de benodigde kapitalisatie. Daarnaast verzoeken wij u om een overzicht van alle beoogde activiteiten. DNB beoordeelt een businessplan aan de hand van de aangeleverde prognoses en een aantal hoofdvragen omtrent het bedrijfsmodel en de strategie. In het businessplan kunt u ook aandacht besteden aan de beoogde governance (de raad van bestuur en de raad van commissarissen) en de aspecten van de integere en beheerste bedrijfsvoering (waaronder compliance, interne auditdienst, uitbesteding en ICT).
DNB biedt u de mogelijkheid een conceptaanvraag in te dienen, die door DNB initieel wordt beoordeeld zonder leges te heffen. Vervolgens ontvangt u van DNB een gedetailleerde schriftelijke reactie op de volledigheid en de kwaliteit van de aangeleverde stukken. Ook ontvangt u een beschrijving van de aanvullende informatie die in het geval van een formele vergunningaanvraag nog zou moeten worden toegevoegd.
Na het informele voortraject kunt u de formele vergunningaanvraag indienen via het IMAS Portaal. Hoewel de ECB uiteindelijk beslist op uw vergunningaanvraag, gaat DNB eerst na of uw onderneming voldoet aan alle vereisten die in de wet zijn gesteld. Als u niet kunt aantonen dat u aan deze vereisten voldoet, kan DNB uw vergunningaanvraag afwijzen. Is uw aanvraag niet volledig of niet goed? Dan kunt u uw aanvraag aanvullen binnen een termijn die door DNB wordt gesteld. Overigens kan de ECB ook rechtstreeks informatie opvragen bij u als aanvrager.
Tijdens de vergunningaanvraag worden verschillende stappen doorlopen. Zo vragen wij u mogelijk om aanvullende informatie (de beslistermijn wordt dan opgeschort), kunnen we met u in gesprek gaan en worden beleidsbepalers getoetst. De (mogelijke) stappen hebben we voor u in beeld gebracht.
De kwaliteit en volledigheid van uw aanvraag en de aangeleverde aanvullende informatie is van grote invloed op de totale duur van de behandeling van uw aanvraag. Zijn deze niet voldoende? Dan kan het gebeuren dat het langer dan 26 weken duurt voordat u het besluit van de ECB ontvangt.
Sector(en)
Per 1 juli 2022 lanceert DNB een nieuw sanctiemeldformat en kunnen instellingen hun sanctiemeldingen via het Digitaal Loket Toezicht indienen.
Lees meerSinds begin dit jaar kunt u kiezen of u onze toezichtnieuwsbrieven direct, wekelijks of maandelijks krijgt. Veel abonnees kozen er inmiddels voor om onze directe nieuwsservice te gebruiken.
Lees meerDNB consulteert de gewijzigde beleidsinvulling van de opties en discreties die voortvloeien uit de CRD en CRR. De aanleiding voor deze aanpassing is de gewijzigde regelgeving (de CRD5, CRR2 en LCR DR Amending Act) waardoor nieuwe opties en discreties zijn geïntroduceerd.
Lees meer