De rol van verzekeraars in verduurzaming
Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te behalen is een transitie naar een klimaat-neutrale economie vereist en zijn grote investeringen nodig. Met hun omvangrijke beleggingsportefeuilles kunnen verzekeraars bijdragen aan deze transitie. Alleen Nederlandse verzekeraars hebben al zo’n 460 miljard euro, aan vermogen op hun balans, circa 55% van het Nederlands BBP. Hiervan investeerden Nederlandse verzekeraars begin 2019 zo’n 32 miljard euro in aandelen. Door meer te investeren in bijvoorbeeld hernieuwbare energie en minder in CO2-intensieve sectoren hebben verzekeraars de mogelijkheid bij te dragen aan een meer klimaat-neutrale economie.
Eerder onderzoek van DNB laat zien dat verzekeraars relatief duurzaam beleggen. De gemiddelde CO2-voetafdruk van verzekeraars is in de periode van 2012 tot 2015 sterk gedaald en sindsdien relatief constant is gebleven.
Klein deel van beleggingen verantwoordelijk voor groot deel CO2-voetafdruk
In 2012 was slechts 24% van de totale aandelenbeleggingen van Nederlandse verzekeraars goed voor de helft van de gemiddelde CO2-voetafdruk van hun portefeuille (zie figuur 1). Met name de beleggingen in gas en elektra, grondstoffenwinning en de petrochemische industrie zijn vervuilend en dragen dus in grote mate bij aan de CO2-voetafdruk. Meer recente cijfers over 2019 laten zien dat verzekeraars relatief minder aandelenbeleggingen hebben in deze drie meest vervuilende bedrijfstakken (van 24% naar 17%). Vooral de investeringen in grondstoffenwinning zijn afgenomen. De aandelenportefeuille bestaat in het eerste kwartaal van 2019 nog maar voor 8 procent uit aandelen in grondstoffenwinning ten opzichte van 15 procent zeven jaar eerder.
Figuur 1: Beleggingsmix en CO2-voetafdruk per sector
[Deze figuur toont zowel de aandelenportefeuille als de samenstelling van de CO2-voetafdruk van Nederlandse verzekeraars voor het eerste kwartaal van 2012 en het eerste kwartaal van 2019.]