Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Chinees papiergeld: een gewaarschuwd mens telt voor twee

Gepubliceerd: 04 augustus 2022

Ming Dynastie papiergeld gemaakt van Moerbij

Papiergeld is een Chinese uitvinding en er circuleerden al biljetten in China tijdens de T’ang Dynastie (618-906). Dit biljet is gedrukt ten tijde van de Ming Dynastie (1368-1644).

Omdat het vervalsen van geld het vertrouwen erin ondermijnt en de economie enorme schade kan toebrengen werden en worden altijd strenge straffen uitgedeeld aan vervalsers. In China werden verklikkers ook nog eens beloond. Zo is te lezen in het kader op het onderste deel van dit biljet:

"Ministerie van Financiën.

Gedrukt met Keizerlijk goedkeuring. Dit Grote Ming kostbaar biljet zal gebruikt worden samen met koperen cash[munten]. De vervalser zal worden onthoofd. De Informant zal beloond worden met 250 tael zilver [bijna tien kilo!] en alle bezittingen van de veroordeelde.”

Ook op Nederlandse biljetten stond een waarschuwing, de straffen waren echter wat minder extreem. Het is natuurlijk nog steeds strafbaar om bankbiljetten te vervalsen, maar om vertaalproblemen te voorkomen en het ontwerp eenvoudig te houden staat er geen waarschuwing meer op onze Eurobiljetten.

Ontdek gerelateerde artikelen