Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

De Nederlandsche Bank (DNB) renoveert haar hoofdkantoor. In het ontwerp van ons nieuwe gebouw hebben we veel aandacht voor duurzaamheid.

Belang duurzaamheid

Bij DNB vinden we duurzaamheid belangrijk. We streven naar economische groei zonder schadelijke effecten voor de leefomgeving. En als organisatie willen we op een klimaat- en milieuvriendelijke manier werken. Ook ons nieuwe hoofdkantoor willen we zo duurzaam mogelijk maken.

Energiezuinig

Het energiegebruik en de CO2-uitstoot van ons gebouw nemen straks allebei met meer dan 80% af. Energie halen we zo veel mogelijk uit duurzame bronnen. Bijvoorbeeld uit de circa 1650 zonnepanelen die op een aantal van de daken liggen. We krijgen dan ook een hoog energielabel. Een speciale installatie zuivert het afval- en regenwater voordat we het afvoeren.

Veel groen

Er komt veel groen rond ons pand, maar ook op de daken. Op de begane grond komt een binnentuin, met onder andere een groente- en kruidentuin. Deze is voor iedereen toegankelijk. De binnentuin, de nieuwe kade aan de Singelgracht en het Frederikspark vormen samen een nieuwe groene ruimte waar je kunt wandelen of even kunt zitten. Hiermee dragen we bij aan een meer gezonde, groene en duurzame omgeving voor medewerkers én Amsterdammers.

Artist impression westpatio

Insecten en vogels

In al dat groen plaatsen we nestkasten en insectenhotels. Zo ontstaat ook een fijne leefomgeving voor insecten en vogels. Door het vele groen sluiten onze plannen aan op de Visie Binnenstad Amsterdam 2040 van de gemeente. Ook verbetert de positie van het Frederiksplein als ‘koele plek’ op de hittekaart van Amsterdam.

Materialen opnieuw gebruiken

Duurzaamheid komt niet alleen terug in het gebouw, maar ook tijdens het bouwproces. We gebruiken zo veel mogelijk gerecyclede materialen. De ronde toren van ons hoofdkantoor hebben we afgebroken. De materialen worden op een andere plek in Amsterdam opnieuw gebruikt.

De satelliet die van binnen wordt gedemonteerd

Certificering

Dankzij al deze maatregelen op het gebied van duurzaamheid krijgt ons pand straks BREEAM- en WELL-certificering. Dit zijn certificeringen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid.

Architect Francine Houben vertelt hoe ons hoofdkantoor er straks uitziet: