Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Een duurzaam, gerenoveerd hoofdkantoor

De Nederlandsche Bank (DNB) renoveert haar hoofdkantoor. Duurzaamheid staat daarbij centraal. Dit komt terug op drie manieren: in de keuze voor renovatie in plaats van sloop en nieuwbouw, in het ontwerp van ons nieuwe pand en in het hergebruik van materialen.

Belang duurzaamheid

Bij DNB vinden we duurzaamheid belangrijk. We streven naar economische groei zonder schadelijke effecten voor de leefomgeving. En als organisatie willen we op een klimaat- en milieuvriendelijke manier werken. Daarom hebben we ook tijdens de renovatie van ons hoofdkantoor veel aandacht voor duurzaamheid.

Renovatie in plaats van nieuwbouw

Die centrale rol voor duurzaamheid is allereerst terug te zien in de keuze voor renovatie van ons hoofdkantoor in plaats van sloop en nieuwbouw. Hiermee besparen we 70.000 ton aan primaire grondstoffen en is onze milieu-impact de helft lager dan wanneer we een geheel nieuw gebouw zouden bouwen.

Artist impression westpatio

Energiezuinig

Daarnaast komt duurzaamheid volop terug in het ontwerp van ons nieuwe hoofdkantoor. Zo nemen het energiegebruik en de CO2-uitstoot van het gebouw straks allebei met meer dan 80% af. Energie halen we zo veel mogelijk uit duurzame bronnen. Bijvoorbeeld uit de circa 1650 zonnepanelen die op een aantal van de daken liggen. We krijgen dan ook een hoog energielabel. Een speciale installatie zuivert het afval- en regenwater voordat we het afvoeren.

Veel groen

Er komt veel groen rond ons pand, maar ook op de daken. Op de begane grond komt een binnentuin, met onder andere een groente- en kruidentuin. Die is voor iedereen toegankelijk. De binnentuin, de nieuwe kade aan de Singelgracht en het Frederiksplein vormen samen een nieuwe groene ruimte waar je kunt wandelen of even kunt zitten. Hiermee dragen we bij aan een meer gezonde, groene en duurzame omgeving voor medewerkers én Amsterdammers.

Insecten en vogels

In al dat groen plaatsen we nestkasten en insectenhotels. Zo ontstaat ook een fijne leefomgeving voor vogels en insecten. Door het vele groen sluiten onze plannen aan op de Visie Binnenstad Amsterdam 2040 van de gemeente. Ook verbetert de positie van het Frederiksplein als ‘koele plek’ op de hittekaart van Amsterdam.

Hergebruik van materialen

Tenslotte gebruiken we tijdens de bouw zo veel mogelijk gerecyclede materialen. Zo hergebruiken we het beton dat vrijkomt tijdens de renovatie. Door dit te injecteren met C02, ontstaat bovendien CO2-neutraal beton. Dat is een wereldprimeur.

De ronde toren hebben we afgebroken. De prefab-delen waar deze uit bestond, hebben we milieuvriendelijk afgevoerd. Deze worden elders hergebruikt.

De ronde toren wordt gedemonteerd

Proeftuin voor circulaire economie

Tijdens de renovatie experimenteren we dus volop met hergebruik van grondstoffen. Hiermee dient het project als een proeftuin voor de circulaire economie en geven we die een impuls. Innovatieve bedrijven die betrokken zijn bij het project krijgen de mogelijkheid om op te schalen. Ook werken we samen met CB’23, een platform dat afspraken over circulair bouwen voor de bouw wil opstellen, aan een methodiek om de bijdrage aan de circulaire economie meetbaar te maken.

In deze podcast vertelt directeur renovatie DNB-gebouw Maaike van Leuken over de noodzaak van het opschalen van innovatieve oplossingen in de bouw.

Certificering

Dankzij al deze maatregelen op het gebied van duurzaamheid krijgt ons pand straks BREEAM- en WELL-certificering. Dit zijn certificeringen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid.

Architect Francine Houben vertelt hoe ons hoofdkantoor er straks uitziet: