Op deze pagina vindt u informatie over volgende onderwerpen:
- Waar vind ik de nationale en internationale PSD2-regels?
- Wat is nieuw voor betaaldienstverleners onder PSD2?
- Hoe vraag ik een PSD2-vergunning aan?
- Geldt PSD2 ook voor elektronische handelsplatformen?
- Voor welke diensten is geen vergunning nodig?
- Hoe is het toezicht geregeld?
Waar vind ik de nationale en internationale PSD2-regels?
PSD2 is op 19 februari 2019 in Nederland in werking getreden. De Nederlandse regels van PSD2 zijn te vinden in de wet, een algemene maatregel van bestuur en in de vrijstellingsregeling.
Ook in internationaal verband zijn er PSD2-regels uitgewerkt. De European Banking Authority (EBA) heeft een aantal Guidelines en Regulatory Technical Standards (RTS) opgesteld. Dat zijn nadere invullingen van de PSD2-richtlijn. Betaaldienstverleners moeten aan deze regels voldoen. Nog niet alle regels zijn op dit moment in werking. Hieronder vindt u een link naar een overzicht met alle Guidelines en RTS’en en de datum waarop ze in werking treden.
Naast de Guidelines en RTS’en, geeft de EBA ook Opinions. Opinions van de EBA zijn gericht aan de nationale toezichthouders, en zetten uiteen hoe naar de mening van de EBA de regelgeving moet worden uitgelegd en toegepast. Opinies zijn niet bindend voor de toezichthouder, maar zij worden wel geacht, voor de convergentie van toezicht, zich aan de opinies te houden. In verreweg de meeste gevallen zal dat ook zo zijn. De Opinions van de EBA zijn te vinden op de website van de EBA, via het Single Rule Book.
De EBA publiceert verder Q&A’s over de RTS’en en Guidelines. Als u een vraag heeft, dan kunt u op de website van de EBA bekijken of die vraag al is beantwoord. Mocht dat niet zo zijn, dan kunt u uw vraag rechtstreeks bij de EBA indienen, via deze link naar de EBA-website. Daar kunt u zich ook aanmelden voor een alerteringservice, waarmee u op de hoogte blijft van vragen aan, en antwoorden van EBA, over PSD2 en de lagere Europese regelgeving. Voor informatie over de status van de Q&A, zie Status Q&A’s van EBA, EIOPA en ESMA.
Meer informatie: